Testul Babeş Papanicolau ar putea identifica 3 tipuri de cancer

10 ianuarie 2013   Actualitate

Cercetătorii americani Luis A. Diaz (stânga) şi Isaac Kinde (dreapta), de la Universitatea Johns Hopkins din SUA, au descoperit celule suspecte de cancer uterin şi de cancer ovarian în frotiul Babeş-Papanicolau prelevat.

Acest lucru ar putea însemna că un simplu test de rutină ar putea detecta din vreme trei tipuri de cancer: cervical, ovarian şi la uter. De precizat că cercetările sunt încă la început.

În cadrul experimentului, femeile care au participat la cercetare ştiau că au cancer, iar testul Babeş-Papanicolau a detectat prezenţa celulelor afectate de cancer la 100% din numărul femeilor testate.

Legat de cazurile de cancer ovarian, testul Babeş-Papanicolau a detectat tumorile în proporţie de 41%. Procentul este unul foarte bun, ţinând cont că dectarea cât mai devreme a cancerelor poate salva multe vieţi.

În Statele Unite, s-a estimat înregistrarea a 22.280 de cazuri noi de cancer ovarian în anul 2012, dintre care 15.500 de decese.

Prin urmare, cercetările în acest domeniu vor continua până când testul va ajunge la performanţa de a detecta cu acurateţe cele trei tipuri de cancer, pentru a evita ca cifrele îngrijorătoare să crească şi mai mult în viitorii ani.

Descoperirea omenilor de ştiinţă americani este parte din rezultatele obţinute în urma tehnologiilor avansate în genetică.

În prezent, experţii învaţă să găsească particule mutante din ADN, care se găsesc în probe de ţesuturi sau în fluidele din corp, care pot semnala celule canceroase ascunse sau aflate în stadiu incipient de dezvoltare.

Se preconizează că noile tehnologii vor putea identifica timpuriu celulele anormale, astfel încât prevenirea apariţiei şi vindecarea bolii să fie efectuată în totalitate.

Mai multe