Testări gratuite pentru depistarea astmului

5 mai 2015   Actualitate

Testările vor avea loc în Parcul Tineretului, la intrarea dinspre bulevardul Tineretului, nr. 34.

„Astmul este o boală care poate fi ţinută sub control. Este important ca pacienţii să ştie că pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc. Sunt persoane care tuşesc dar nu merg la doctor pentru că nu consideră că este vorba de o problemă de sănătate. Este foarte important ca ei să ştie că şi tusea este unul dintre semnele care indică prezenţa astmului“, explică prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.

Afecţiunea se agravează în timp şi afectează oamenii în mod diferit - de aceea e foarte important ca pacienţii să înveţe să ţină astmul sub control. Boala nu poate fi vindecată, dar pacienţii pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă câteva reguli:

• iau medicamentele prescrise de doctor; • stau departe de factorii de risc (polen, animale de companie, fum, praf de casă, mirosuri puternice etc.); • merg la medic de 2-3 ori pe an pentru control (chiar dacă se simt bine); • învaţă care sunt semnele că astmul lor se agravează şi mai ales cum trebuie să reacţioneze.

Specialiştii recomandă persoanelor care au astfel de simptome să se prezinte la medic, mai ales că într-un stadiu incipient boala este mai uşor de ţinut sub control.

Pentru a vedea care riscul de apariţie a astmului, persoanele interesate îşi vor putea testa predispoziţia prin intermediul unui test ce poate fi efectuat online pe site-ul www.invingeastmul.ro (Test autoevaluare control astm TACA).

Ultimele statistici arată că în România există în prezent între 800.000 şi 1.000.000 de pacienţi care suferă de astm, iar la nivel european peste 30.000.000 persoane sunt diagnosticate cu aceeaşi afecţiune (1 din 4 pacienţi a avut cel puţin o criză de astm atât de severă, încât nu a putut nici măcar să ceară ajutor).

Specialiştii trag un semnal de alarmă, mai ales că numărul cazurilor de astm este în creştere, iar persoanele care sunt diagnosticate cu această problemă de sănătate sunt în mare parte tinere.

Mai multe