Test folosit ca screening primar în cancerul de col uterin
Testul Cobas 4800 HPV, disponibil şi în două clinici private din ţara noastră, se realizează din celulele cervicale recoltate în mediu lichid şi are o sensibilitate mai mare decât frotiul Babeş-Papanicolau în identificarea leziunilor.
Astfel, în cadrul unui studiu, s-a demonstrat că acest test identifică leziuni omise de citologie. Una din zece femei pozitive HPV pentru tulpinile 16 şi 18 cu noul test a avut leziuni precanceroase, deşi citologia arăta normal.
„Testarea HPV este o metodă de screening mai sensibilă comparativ cu citologia Babeş-Papanicolau. În timp ce testarea Papanicolau se axează pe vizualizarea la microscop a celulelor anormale, testarea HPV identifică prezenţa ADN HPV. Multe femei pot avea o infecţie cu HPV, dar asta nu înseamnă ca au cancer de col uterin. De aceea, este foarte importantă identificarea femeilor care prezintă un risc de a dezvolta cancer de col uterin, scutindu-le în acelaşi timp pe celelalte femei de intervenţii medicale posibil inutile”, afirmă Eduardo Franco, director, Divizia de Epidemiologie a Cancerului, Universitatea McGill, Montreal, Canada.
În prezent, testarea ADN a HPV se foloseşte complementar sau pentru confirmare în cazul în care testul Papanicolau este anormal sau la limită.
Aproape 275.000 de femei mor anual în lumea din cauza cancerului de col uterin. Infecţia persistentă cu HPV este principala cauză (99%) a cancerului de col uterin.
În România, 3.400 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi 2.000 mor din cauza acestei boli, ţara noastră ocupând primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa acestei afecţiuni.