Terifiant! Un om mănâncă, anual, 7 kg de E-uri

29 martie 2016   Actualitate

Un sandvici, un suc, o pungă de chipsuri şi aşa mai departe. Le consumăm fără a mai citi etichetele şi fără să ne întrebăm ce mâncăm de fapt. "În ultimii ani, în industria alimentară se cheltuiesc miliarde de euro pentru ca alimentele să capete aspect plăcut şi să aibă termene de garanţie foarte lungi. Industria alimentară este convinsă că aditivii ne simplifică viaţa.

Doar cu ajutorul lor se pot crea semipreparate sau alimente gata preparate. Aşa ajunge un om să consume circa 7 kg de aditivi anual, adică faimoasele şi controversatele E-uri", explică nutriţionista Marie Vrânceanu (http://www.marievranceanu.blogspot.com).

Au rol... cosmetic

Practic, doar 1% din aditivi serveşte la conservare, restul având alte roluri. ”90 % din aditivii din alimente au rol... cosmetic: aromatizanţi, emulsifianţi, coloranţi, agenţi de îngroşare şi îndulcitori. Mascând ingrediente de calitate îndoielnică şi cu gust insipid, aceşti aditivi au rolul de a ne convinge că mâncăm ceva bun.

Cum apar aromele

"Sintetizarea aromelor este un proces chimic complex şi mulţi producători îşi ţin secrete formulele. De exemplu, aromele de banană sau de măr sunt rezultatul a sute de reacţii chimice. Pe eticheta oricărei sticle de suc scrie: arome. Însă nu se ştie ce arome pentru că producătorul nu este obligat să scrie formula, ci doar să specifice dacă aromele sunt naturale sau artificiale. Conform dispoziţiilor UE, prin aromă naturală se înţelege aroma extrasă din surse naturale animale sau vegetale, dar asta nu înseamnă neapărat că aroma de căpşuni din iaurt, de exemplu, provine de la căpşuni, ci doar că ea a fost extrasă dintr-o sursă naturală", susţine Marie Vrânceanu.

Citeşte continuarea articolului AICI

Mai multe