Stresul afectează creierul copiilor
După studii la care au participat 61 de copii cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Wisconsin-Madison, SUA, au ajuns la concluzia că stresul cronic împiedică dezvoltarea creierului la copii.
În cadrul sondajelor, copiii au fost întrebaţi dacă sunt sau au fost episoade stresante în viaţa lor, după care au fost supuşi unor teste RMN, de imagistică prin rezonanţă magnetică.
După ce au scanat creierul fiecărui copil, cercetătorii au observat că la cei care au răspuns pozitiv în privinţa stresului cortexul cingular anterior ocupă mai puţin spaţiu decât este normal, ca şi cum ar fi fost înhibată dezvoltarea lui.
Cortexul cingular anterior joacă un rol important în ceea ce priveşte sarcinile emoţionale şi cognitive, inclusiv memoria.
La copiii stresaţi sau care avuseseră perioade stresante creierul arată ca si cum ar fi primit o lovitură la cap.
„Toate familiile se confruntă la un moment dat cu episoade stresante, de aceea este important să se reţină că aceste efecte îngrijorătoare s-au descoperit în special la copiii care convieţuiesc în familii cu niveluri de stres ridicate“, a precizat coordonatorul studiului Jamie Hanson.