Sparanghelul ameliorează efectele mahmurelii
În plus, leguma care nu este frecvent utilizată în bucătărie are şi rolul de a proteja celulele hepatice.
Rezultatele studiului au arătat că substanţele conţinute de sparanghel pot proteja ficatul de toxinele din mediu, dar şi de produsele nocive din alimentaţie.
Pe lângă aceste substanţe, mineralele şi aminoacizii din sparanghel le pot înlocui eficient în organism pe cele care se pierd în urma consumului de alcool.
În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea Naţională ,,Jeju” din Coreea de Sud au analizat efectele pe care le au extractele de frunze şi de muguri de sparanghel asupra mai multor participanţi. Dintre aceştia doar o parte au consumat alcool.
,,Senzaţia de greaţă, oboseala, durerile de cap şi cele musculare resimţite după un consum mai mare de alcool se pot ameliora dacă persoana mănâncă sparanghel. Rezultatele studiului au arătat care sunt proprietăţile sparanghelului, indicat şi pentru mai multă protecţie hepatică”, a precizat B Y Kim, cercetător la Universitatea ,, Jeju”.
Introdus în alimentaţie, sparanghelul este un bun diuretic (conţine o doză mai mare de potasiu), ajută la reglarea digestiei (conţinut mare de fibre) şi are proprietăţi anticancerigene şi antifungice.
Cercetarea a fost publicată în Jurnalul ,,Ştiinţele Alimentaţiei”.