Sindromul de oboseală cronică, des întâlnit în sezonul rece
Caracterizat prin stări de oboseală prelungite (care durează chiar şi mai mult de jumătate de an), prin dificultăţi de concentrare, insomnie şi stări depresive, sindromul de oboseală cronică se poate manifesta în multe din cazuri asemenea asteniei de toamnă.
Studiile au arătat că lipsa de vitamine şi de minerale din organism se numără printre factorii care pot duce la apariţia acestei probleme. Important de ştiut este că sindromul afectează de patru ori mai multe femei decât bărbaţi şi apare de obicei la adulţii cu vârste între 20 şi 50 de ani.
Cu toate acestea, boala poate apărea la orice vârstă, chiar şi în rândul adolescenţilor. De asemenea, doar 20% dintre cei care suferă de sindromul de oboseală cronică ajung să fie diagnosticaţi de medic, din cauza simptomelor care pot fi confundate cu alte afecţiuni precum astenie prelungită, depresie şi altele.
În contextul stilului modern de viaţă, în care tot mai mulţi oameni au o alimentaţie dezechilibrată, săracă în nutrienţi, petrec multe ore la birou şi nu practică sport, specialiştii trag un semnal de alarmă pentru luarea unor măsuri care să reducă riscul instalării sindromului de oboseală cronică.
,,În România, prevalenţa sindromului de oboseală cronică este estimată la 41.094 persoane (din întreaga populaţie), dacă extrapolăm singurele date disponibile internaţional, ca reper. În SUA sunt 4 milioane de oameni afectaţi de acest sindrom şi multe alte cazuri nediagnosticate, iar în Marea Britanie sunt un sfert de milion, ceea ce aduce această afecţiune în atenţia tuturor cercetătorilor din întreaga lume, mai ales că factorii favorizanţi arată că este o boală a omului modern”, a precizat Ionuţ Băcanu, director medical Secom.
Mai ales în această perioadă rece, când organismul e mai vulnerabil, specialiştii recomandă o dietă echilibrată. Pe lângă corectarea alimentaţiei, importantă este adoptarea unui program cu exerciţii de relaxare, masaj şi activitate fizică de cel puţin două ori pe săptămână, pentru îmbunătăţirea calităţii somnului.