Simți că nu ești îndeajuns? Spune stop credințelor limitative

29 aprilie 2022   Actualitate

„Nu sunt suficient de bun”, „Nu sunt suficient de drăguță /slabă”, „Sunt prea bătrân sau prea tânăr”, „Nu sunt suficient de inteligent sau nu știu suficient”, „Nu am suficient timp”, „Nu am destui bani”, „Nimeni nu mă va asculta sau nu-i pasă de ceea ce am de spus”„Nu pot cere ceea ce vreau pentru că s-ar putea să fiu respins”....

Mintea ta îți spune mereu că nu ești îndeajuns? Ai atacuri de panică, stări de anxietate iar încrederea ta în tine însuți este ,,limitată”? Ei bine, terapeuții știu exact cum să abordeze această problemă. Aceste stări se regăsesc la majoritatea oamenilor, iar în următorul articol vom aborda acest subiect și îți vom explica de unde apar aceste stări și cum poți scăpa de ele.

Credințe limitative. Ce sunt acestea, de ce le avem și cum ne pot afecta relațiile din jur

Credința limitativă este o stare de spirit, convingere sau credință pe care o crezi adevărată, care te limitează într-un fel. Această credință limitativă ar putea fi despre tine, dar și despre interacțiunile tale cu alți oameni sau cu lumea din jurul tău. Convingerile limitative pot avea o serie de efecte negative asupra ta. Ele ar putea să te împiedice să faci alegeri bune pentru tine, să profiți de noi oportunități sau să îți atingi potențialul.

Ce le declanșează, de unde vin și cum ne influențează alegerile în viață?

Familia

Oana Voicu, psihoterapeut integrativ Hedepy, platformă ce oferă consultații terapeutice online, cu peste 160 de psihoterapeuți afiliați din Cehia, Slovacia, Polonia, Italia și România:

“Majoritatea experților sunt de acord că credințele noastre limitative de bază se formează atunci când suntem copii. În anii noștri de formare, avem tendința de a accepta acțiunile și ceea ce spun cei din jurul nostru la valoarea nominală, le credem a fi adevărate. Suntem foarte influențați de ceea ce ni se spune.

Crescând, părinții tăi probabil aveau moralități și valori pe care au încercat să ți le insufle și ție. Acestea proveneau adesea din propriile convingeri și idei familiale despre cum ar trebui să fii tu și cu lumea din jur. Ar putea să fie lucruri precum, ce carieră ar trebui să urmezi, cum să te comporți și cum să interacționezi cu cei din jurul tău.

Poți ajunge să îți formezi propriile convingeri limitative pe baza credințelor pe care ți le-au insuflat părinții. Exemplu: părinții care spun că autoritatea nu trebuie contestată. Rezultatul ar putea fi că tu ajungi să crezi mai târziu că tratamentul inechitabil din partea oamenilor de autoritate este ceva care trebuie acceptat, nu contestat. Este posibil chiar să nu reușești să recunoști acest comportament”.

Educația

Tina Petrăreanu, psihoterapeut sistemic Hedepy : „Educația are și ea un rol major în formarea credințelor limitative. Indiferent dacă înveți de la familie, profesori sau prieteni, toți au un impact asupra a ceea ce faci/gândești cu adevărat. Acest lucru se datorează faptului că toți sunt într-o poziție de autoritate și împărtășesc în mod constant informații, idei și convingeri despre modul în care funcționează lumea. Când înveți de la figuri de autoritate pe care le respecți, ești și mai îndemnat să crezi că ceea ce zic ei este adevărat”.

Propriile tale experiențe

Oana Voicu: „Propriile tale credințe sunt impresii condiționate care provin din modul în care ai interpretat, de-a lungul timpului, experiențele anterioare de durere sau plăcere. Atribuind un sentiment sau o emoție oamenilor, circumstanțelor și incidentelor din trecut, creăm bazele credințelor noastre. Prin urmare, aceste credințe acționează ca indicii psihologice pentru sistemul nervos care ne modelează gândurile ne interpretează experiențele. Îți leagă mintea cu corpul și gândurile cu comportamentele.

Când iei decizii sau treci prin anumite experiențe în viață, ești obișnuit să tragi anumite concluzii ulterior. Dacă, de exemplu, te îndrăgostești de cineva și sfârșești cu inima frântă, ai putea concluziona că dragostea se termină întotdeauna cu durere.

Aceste tipuri de experiențe negative îți pot influența puternic convingerile. Este important să reții că unele din concluziile la care ajungi după ce treversezi experiențe mai puțin plăcute sunt doar temporare.”

Cum scăpăm de credințele limitative?

Daniela Salomia-Frunză, terapeut Hedepy: ”Cea mai eficientă metodă de a scăpa de credințele limitative este alături de un terapeut. El îți poate oferi metode de coping sănătoase, te poate învăța să recadrezi realitatea și să realizezi că, uneori, deciziile noastre sunt, de fapt, cele care ne țin blocați într-un pattern. Avem tendința de a ne sabota inconștient relațiile sau performanțele astfel încât ele să ne valideze credințele. Ceea ce putem face pe cont propriu este, în primul rând să ne identificăm credințele limitative: care sunt acestea, ce scop au ele în viața noastră, când au apărut. Abia apoi putem începe să le tratăm. Prin urmare, ia un pix și o hârtie și apucă-te de treabă! Va fi mai greu decât pare, pentru a le identifica trebuie să fim cu adevărat sinceri cu noi înșine, iar asta poate fi dureros.”

Cum poți lupta cu propriile credințe limitative?

Mădălina Golgoțiu, terapeut Hedepy: „Întreabă-te, în primul rând, dacă e adevărat tot ce se petrece în capul tău. Ce dovezi clare ai pentru a-ți susține credința? De exemplu, să presupunem că tu consideri că nimeni nu te place. Ai oameni care chiar îți spun asta? Nu există absolut niciun om care să te contacteze de ziua ta sau de sărbători? Nu te înțelegi cu nimeni la serviciu?”

Explorează

„Explorează mai mult. Limitarea convingerilor poate fi rezultatul unei minți închise. Pentru a te ajuta să-ți deschizi mintea, învață să lași curiozitatea să facă parte din viața ta. Acest lucru te va ajuta să ieși din zona ta de confort. Îți vei extinde mintea. Unele modalități de a explora ar fi să ai conversații cu persoane care provin din medii total diferite de al tău. Ieși din bulă! “

Meditează

“Când meditezi, îți eliberezi mintea de gânduri și idei negative. Scopul meditației este acela de a lăsa gândurile să treacă prin minte fără a te implica în ele. Le observi, pur și simplu, fără să întreprinzi nicio acțiune. Meditația te ajută să-ți calmezi mintea și să te conectezi cu sinele tău interior. Odată ce reușiți să treci peste toată dezordinea din capul tău, te poți concentra pe convingerile pozitive pe care vrei să le adopți.”

Ține un jurnal

“Să dedici timp introspecție scriind într-un jurnal toate activitățile pe care le-ai finalizat cu succes, toate momentele plăcute și evoluția ta, va avea impact pozitiv asupra stimei de sine. Observă-te cine ești cu adevărat, urmărește-ți potențialul și dedică-te viselor tale, este important să conștientizezi că nu toate criticile sunt constructive, nu toate opiniile și credințele celorlalți ni se potrivesc sau sunt sănătoase. Investește în tine și iubirea de sine, în libertatea de a fi cea mai bună variantă a ta, chiar dacă nu ești perfectă, nimeni nu este.”

Mergi la terapie

“Terapia este o investiție în sine, ce aduce beneficii majore atât pe termen scurt, cât și lung. Deși pare că mereu avem un motiv pentru care nu este ”acum ” momentul potrivit, acesta poate fi uneori doar o scuză. Aruncă o privire peste lista ta de priorități și, dacă este cazul, reorganizează-le. Niciodată nu va fi un moment potrivit să ne iubim pe noi și să investim în starea noastră de bine, dacă nu am fost învățați să facem asta. Poate că terapia personală este primul pas, exact ceea ce ai nevoie”.

Mai multe