S-a lansat Asociaţia de Podiatrie

24 aprilie 2015   Actualitate

Noutatea provine din semnalarea problematicii piciorului diabetic şi a amputaţiilor la persoanele cu diabet zaharat, atât în rândul opiniei publice, cât şi al autorităţilor. Misiunea Asociaţiei este de a dezvolta specialitatea de podiatrie în rândul asistenţilor medicali şi de creare a meseriei de podiatru în România. Podiatria se ocupă cu tratamentul bolilor piciorului.

Prin obiectivele stabilite la început de drum, Asociaţia de Podiatrie reprezintă o organizaţie unică. Asociaţia îşi propune să sporească gradul de conştientizare a problematicii afecţiunilor picioarelor, în general, şi în special la persoanele cu diabet zaharat, să ofere asistenţilor medicali instruirea/specializarea în acest domeniu.

În viziunea fondatorilor, podiatrul trebuie să completeze echipa dedicată îngrijirii persoanei cu diabet zaharat. Podiatria este recunoscută ca specialitate în 19 ţări din întreaga lume, în prezent existând peste 100.000 de specialişti în podiatrie. Mai mult, Federaţia Internaţională de Diabet susţine că prin includerea podiatrilor în echipa pluridisciplinară care îngrijeşte piciorul diabetic, dar şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%.

„Implementarea meseriei de podiatru va scădea în primul rând rata amputaţiilor la persoanele cu diabet, care sunt proceduri foarte costisitoare. Efectele pozitive în economia sistemului de sănătate le vom vedea în câtiva ani. Ce vom putea vedea imediat va fi îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu probleme ale picioarelor”, a declarat dr. Norina Gâvan, Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.

În competenţa specialistului podiatru vor intra aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor, screening-ul de neuropatie (testarea sensibilităţilor) şi arteriopatie (indice gambă-braţ).

Acesta va oferi educaţia specifică îngrijirii piciorului în general şi în special al piciorului diabetic, şi va evalua totodată încălţămintea persoanei cu afecţiuni ale picioarelor. Podiatrul va propune metode de prevenire a piciorului diabetic şi va realiza tratamente specifice piciorului diabetic precum: tăierea unghiilor, înlăturarea calusurilor sau a tegumentului mort sau tratament specific pielii uscate. Mai mult, acesta va fi implicat şi în operaţiuni de debridare a ulceraţiilor (de înlăturare a ţesutului mort), în tratamentul infecţiilor şi al ulceraţiilor, întotdeauna sub îndrumarea unui medic. De asemenea, specialistul podiatru va oferi tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice şi speciale, castinguri (cizme gipsate) şi va face trimiteri la alte specialităţi medicale (dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculară, radiologie).

Mai multe