Roşiile reduc riscul de accident vascular cerebral
Bărbaţii care au un nivel ridicat de licopen în sânge, antioxidant care se găseşte în roşii, au un risc cu aproximativ 59% mai scăzut de a suferi un AVC, spre deosebire de cei care au un nivel mai redus de licopen în sânge.
Cercetătorii spun că riscul este redus în cazul unui accident vascular cerebral ischemic, care poate fi cauzat de un cheag de sânge care blochează circulaţia sangvină a creierului.
La cercetare au participat 1.000 de bărbaţi din Finlanda, cu vârsta cuprinsă între 46 şi 65 de ani. În cadrul studiului, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 12 ani, specialiştii au analizat nivelul de licopen din sânge la toţii participanţii. Dintre aceştia, 67 au suferit AVC.
,,Rezultatele studiului sunt de fapt alte dovezi ale faptului că o dietă bogată în legume poate reduce riscul de apariţie a AVC-ului. Important este ca oamenii să consume cinci porţii de legume şi fructe pe zi, care sunt mai bune decât multe dintre medicamente”, a afirmat Jouni Karppi, cercetător la Universitatea de Est din Finlanda.
Studiul a fost publicat în ediţia de octombrie a Jurnalului Medical ,,Neurologia".