Românii cred că păduchii sunt o problemă de igienă personală

25 mai 2016   Actualitate

Conform celei mai recente cercetări realizate la nivel urban, 79% dintre respondenţii cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani declară că au avut păduchi de cap, iar 23% spun că este „o afecţiune ruşinoasă” sau „o boală a copilăriei”. Reacţia majorităţii românilor atunci când află că au pediculoză este predominant una de jenă.

Părinţii chestionaţi în cadrul acestei cercetări consideră că cel mai important lucru din perspectiva copilului lor este ca acesta „să nu fie marginalizat, jignit sau ridiculizat în niciun fel de către adulţi şi colegi”. Din perspectiva lor, cel mai important lucru este „să fie tratat repede, bine, cu un tratament eficient şi sigur, dovedit medical”.

Cu toate acestea, tratamentele tradiţionale, respectiv gazul, prevalează asupra tratamentelor medicale. Astfel, 64% dintre adulţi au folosit gazul versus 30% tratamentele medicale, iar 2 din 3 respondenţi nu cunosc niciun produs farmaceutic care tratează pediculoza.

„Atunci când le vorbim copiilor despre păduchii de cap, îi învăţăm de fapt despre cum trebuie să reacţioneze atunci când au o problemă de sănătate. Ei învăţă nu doar cum să se comporte atunci când au pediculoză, ci mai ales despre ce înseamnă prevenţia şi despre responsabilitatea pe care o au faţă de ei înşişi şi faţă de colegii lor, atunci când apare o problemă de sănătate. Noi credem că este vital să le transmitem copiilor mesaje pozitive legate de sănătatea public“, explică Silviu Toader, General Manager Omega Pharma România.

Din acest motiv, compania Omega Pharma lansează, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, o campanie de educare şi informare privind prevenţia şi tratamentul pediculozei, adresată părinţilor, copiilor şi cadrelor didactice.

„Este bine să înţelegem că pediculoza este un eveniment care poate apărea în viaţa oricăruia dintre noi. Nu este o problemă de igienă personală, ci, la fel ca o gripă sau viroză, ea este o afecţiune transmisibilă întâlnită adeseori în comunitate. Tot ce trebuie să facem noi, adulţii, este să ştim care sunt metodele de tratament şi de prevenţie, să reacţionăm firesc, astfel încât să nu le provocăm copiilor sentimente negative inutile”, adaugă Silviu Toader.

Mai multe