Rămâi des peste program la serviciu? Iată ce rişti!
Până să ajungă la acest rezultat, cercetătorii de la Universitatea Ohio au analizat datele a aproape 7.500 de persoane, născute între 1957 şi 1964.
Ei au comparat apoi numărul de ore lucrate de către salariaţi cu apariţia unor boli într-o perioadă de 32 de ani. Cercetătorii au luat în considerare câteva afecţiuni: boli cardiace, cancer (cu excepţia celui de piele), diabet zaharat, colesterol, boli pulmonare, astm, hipertensiune, depresie şi artrită.
Femeile care optează pentru o carieră profesională susţinută, se pare că plătesc pentru alegerea lor. Astfel, cele care lucrează mai mult de 60 de ore pe săptămână, cel puţin 30 de ani, îşi triplează riscul de diabet, boli cardiace, cancer şi artrită.
Chiar şi lucrând mai puţin, cercetătorii apreciază că după mai mult de 40 de ore apar repercusiuni asupra sănătăţii lor. Femeile nu îşi dau seama că primele lor experienţe de muncă le vor afecta mai târziu, afirmă profesorul Allard Dembe, principalul autor al studiului.
În schimb, bărbaţii care fac ore suplimentare nu au atât de mult de suferit mai târziu. Diferenţa s-ar explica, potrivit cercetătorilor, că femeile trebuie adesea să jongleze cu viaţa profesională şi cea de familie, simţind mai multă presiune zilnic şi fiind mai stresate, după cum au demonstrat studii precedente.
Oamenii de ştiinţă trag un semnal de alarmă pentru angajatori şi instituţiile din domeniul sănătăţii asupra pagubelor produse de orele suplimentare. Calitatea muncii salariatului poate fi afectată — aviz angajatorilor—, iar cheltuielile medicale cresc — pentru sistemul de sănătate.
Prin urmare, cercetătorii recomandă amatorilor de ore suplimentare să-şi păstreze timp şi pentru viaţa personală şi să asigure un echilibru corect între cele două.