Prof. Răzvan Cherecheş: «9 motive pentru care am decis să mă vaccinez»

2 decembrie 2020   Actualitate

Profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheş a explicat avantajele imunizării contra Covid-19. Experţii ne explică tot mai des faptul că revenirea la normal a vieţii va fi posibilă abia după ce o mare parte din populaţie se vaccinează împotriva Covid-19. Imunizarea a stârnit însă şi multe controverse, iar „scepticii”, cei care cred că vaccinul poate face mai mult rău decât bine, n-au întârziat să apară. Specialiştii încearcă să demonteze aceste mituri.

Răzvan Cherecheş, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeş-Bolyai, a enumerat, pe pagina sa de Facebook, 9 motive pentru care a decis să se vaccineze anti-COVID. Specialistul spune că a luat această decizie tocmai pentru că a fost rugat de multe persoane să aducă argumente logice şi ştiinţifice. Iată care sunt acestea, potrivit profesorului.

Motivele lui Răzvan Cherecheş pentru a se vaccina împotriva Covid-19

1. Ca să îi protejez pe cei care nu se vor putea vaccina – imunocompromişi (cancere, tulburări de imunitate), femei gravide şi copii – aceştia sunt în pericol dacă noi, cei din jurul lor, nu ne vaccinăm!

2. Zecile de mii de oameni care au participat la faza 3 a trialului clinic COVID-19 au fost protejaţi peste 90%. Vreau să mă alătur lor, vreau să am şanse de peste 90% să fiu protejat, nu şanse foarte mici să mor sau şanse mari să infectez pe altcineva care să moară (şi eu să ştiu că sunt responsabil)

3. Vaccinul nu conţine nici virus viu, nici virus atenuat. ARN-ul mesager din vaccin este utilizat pentru sinteza proteinelor din învelişul exterior al virusului. Organismul meu învaţă să producă anticorpi care să recunoască şi să atace învelişul virusului imediat atunci când voi intra în contact cu virusul – nu văd nici un motiv pentru care m-aş infecta şi aş trece prin dureri de cap, probleme de respiraţie, febră, doar ca să mă imunizez (presupunând că nu sunt unul dintre cazurile care ajung pe terapie intensivă sau mai rău)

4. Există sindromul COVID-19 lung, care poate dura luni de zile, cu unul sau mai multe simptome care apar şi dispar, care îţi întrerup viaţa (oboseala severă, dificultăţi de respiraţie, dureri articulare, dureri în piept, tuse, menţinerea absenţei mirosului şi gustului, dureri de cap, ochi roşii, absenţa apetitului, vertij, dureri musculare, diaree etc. Există oameni care au trecut prin infecţie în primăvară şi încă au simptome care apar şi dispar (fără să fie infecţioşi) – nu ştim încă de ce. Mă voi vaccina pentru că nu vreau să mă expun riscului ca după infecţie să fiu unul dintre “norocoşii” care nu au simptome severe, dar am sindrom COVID lung şi îmi dau viaţa peste cap pentru multe luni.

5. Prefer să ascult părerile specialiştilor şi dovezile ştiinţifice, decât opiniile formate la şcoala youtube şi facebook ale Oliviei Steer şi alţi zăpăciţi de internet.

6. Singura modalitate pe care o văd de a petrece Sărbătorile de Paşte împreună cu familia în pace (fără risc de infectare, măşti, distanţare, frică) este ca toată familia să fim vaccinaţi. Acelaşi lucru se aplică şi pentru Crăciunul de anul viitor.

7. Vaccinul este una dintre cele mai mari invenţii ale omenirii – cea care salvează anual peste 3 milioane de vieţi (difterie, tetanos, gripă, rujeolă). Eu nu îmi pariez sănătatea mea şi a familiei mele pe alternative ca uleiuri esenţiale, rădăcină de tătăneasă sau petale de floare de colţ culese pe stomacul gol.

8. 1,4 milioane de morţi COVID-19 la nivel global e prea mult! Trebuie oprit valul de morţi şi alternativele sunt vaccinare sau carantină periodică + măşti + distanţare.

9. Personalul medical (medici, asistente, infirmiere, farmacişti, stomatologi, paramedici) este presat la maximum şi abuzat de finanţarea deficitară, organizarea proastă, incompetenţa managerilor numiţi politic, avalanşa de pacienţi şi moarte. Mie îmi pasă de ei şi modul în care pot să ajut pe termen lung este să mă vaccinez!

Mai multe