Primul centru de educaţie şi integrare pentru copiii cu autism

23 octombrie 2015   Actualitate

În Centrul HESI din capitală, copiii cu tulburare de spectru autist (TSA) cu vârstă între 3 şi 7 ani pot urma programa din învăţământul de masă, adaptată ritmului lor şi predată de cadre didactice pregătite în metoda ABA – ştiinţa care stă la baza recuperării copilului cu autism.

„Copilul cu autism face de la 2 la 4 ore de terapie individuală în fiecare zi, pentru el punctul de reper în învăţare este terapeutul cu care se întâlneşte uneori şi ani de zile. Când ajunge în grădiniţă, merge însoţit de shadow (umbră), altfel integrarea este mai mult la suprafaţă, copilul nu reuşeşte să relaţioneze cu educatorul sau cu ceilalţi copii din grupă şi se ajunge de cele mai multe ori la abandon. Centrul a venit ca un răspuns la acest feedback primit din partea părinţilor şi este gândit ca un spaţiu de adaptare“, spune psihologul Daniela Bololoi, preşedinta Asociaţiei Help Autism.

Asociaţia Help Autism a dezvoltat un sistem de educaţie, socializare şi integrare pentru a-i ajuta pe copiii cu TSA să facă pasul intermediar între camera de terapie individuală şi grădiniţă sau şcoală.

Înscrierea la Centrul HESI – HelpAutism Educaţie, Socializare şi Integrare este deschisă oricărui copil cu TSA din Bucureşti şi împrejurimi şi se face pe baza unei evaluări a aptitudinilor de către psihologii centrului.

Contribuţia părinţilor este între 800 şi 2200 lei pe lună în funcţie de modulul educaţional ales, un cost mai redus decât în intervenţia terapeutică 1-la-1 sau plata unui însoţitor la şcoală.

„Pentru noi, fiecare copil este unic şi va avea un plan individualizat de lucru adaptat nivelului său de dezvoltare urmârind programa naţională într-un mediu asemănător clasei sub îndrumarea cadrelor didactice şi a terapeuţilor. De ce este central diferit de grădiniţa sau şcoala normală? Pentru că avem timp să punem accent pe comunicarea dintre copii, atât pe cea verbală, cât şi pe cea nonverbală. Orice contact social la noi este tratat ca o mare reuşită şi îl repetăm până când intră în repertoriul de comportamente obişnuite ale copilului“, explică psihologul Violeta Mihalaşcu, coordonatorul educaţional al Centrului HESI.

Mai multe informaţii se pot afla pe pagina online www.helpautism/hesi sau la adresa de mailhesi@helpautism.ro.

INFO: În România sunt peste 30 000 de copii afectaţi de tulburarea de spectru autist.

Mai multe