Premieră medicală: reconstrucţie costală cu implanturi din titan
Echipa medicală care s-a ocupat de acest caz a fost condusă de doctorul Victor Costache, un chirurg cu o bogată experienţă în România şi Franţa, având la activ peste 2.000 de intervenţii chirurgicale din care mai mult de jumătate pe cord deschis. În ultimul an, dr. Victor Costache a realizat o altă premieră medicală naţională (prima protezare valvulară aortică cu vâlvă Perceval S - decembrie 2013) precum şi o premieră medicală mondială (prima endoprotezare aortică cu MFM Streamliner - aprilie 2014).
„Prin introducerea acestei tehnici moderne în România, pacienţii cu traumatisme toracice au acum şansă unei recuperări uşoare şi fără complicaţii. Datorită experienţeiechipei chirurgicale şi a aparaturii ultra-moderne, intervenţia realizată astăzi a durat aproximativ 2 ore. Pacientul a fost trezit imediat după intervenţie. Va fisupravegheat o zi în reanimare, după care va rămâne internat încă 4-5 zile” a declarat dr. Victor Costache, şeful departamentului de Chirurgie Cardiovasculară şiToracică din cadrul spitalului.
Reconstrucţia costală cu implanturi din titan este o tehnică nouă, apărută în Europa în 2010-2011. Primele intervenţii în Franţa au fost realizate tot de dr. Victor Costache, acesta deţinând în 2013, înainte de întoarcerea în ţară, recordul la numărul de intervenţii de acest tip din Franţa (12 cazuri). Intervenţia se adreseazăpacienţilor care au suferit un traumatism toracic major, soldat cu apariţia mai multor fracturi costale etajate, asociate cu deformare importantă a peretelui toracic. Pacienţii care ajung în această situaţie în urmă unui accident, pot dezvoltă diverse complicaţii la nivelul peretelui toracic şi a organelor intratoracice, ajungând căpe termen lung să sufere de dureri cronice şi de deformări importante ale peretelui toracic. Printr-o reconstrucţie de acest tip, pacientul poate reveni la o situaţiemedicală similară celei anterioare accidentului. În plus, datorită tehnicii inovatoare, se reduce foarte mult durata de internare, prevenind în acelaşi timp apariţiaunor complicaţii intraspitaliceşti. Pe termen lung, intervenţia facilitează o integrare rapidă socioprofesională a pacientului.