Plante care previn diabetul
Dacă ai probleme cu glicemia, nu trebuie să recurgi neapărat la pastile. Unele remedii naturiste pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Un nivel ridicat al
în organism indică prezenţa diabetului. Această afecţiune este caracterizată prin hiperglicemie cronică, fiind provocată de scăderea secreţiei de insulină sau de reducerea sensibilităţii la insulină a diverselor ţesuturi, în special a celui muscular, adipos şi hepatic.
Urzica are proprietatea de a scădea glicemia şi de a preveni diabetul. Medicii recomandă bolnavilor de diabet suc de urzică proaspătă. Se consumă sub formă de infuzie, 2 linguri la un litru de apă, şi se beau câte 2 căni pe zi. Se poate bea şi sub formă de smoothie.
Papadia este bună la reglarea glicemiei. Conţine o substanţă numită inulina, un fel de zahăr care nu stimulează secreţia de insulină din pancreas. Se poate consuma sub formă de salată, câte 2 pe zi, 3-4 săptămâni. De asemenea, şi ceaiul de păpădie are un efect puternic în scăderea nivelului de glicemie din sânge. Se consumă şi sub formă de infuzie, câte o cană pe zi, timp de 3-4 săptămâni. Planta deţine cele mai puternice calităţi terapeutice în luna mai.
Afinele au în compoziţia lor o substanţă numită mirtilină, care ajută la reducerea glicemiei. Ceaiul de frunze de afine se prepară dintr-o lingură cu frunze uscate, peste care se toarnă 500 ml de apă. Se bea zilnic timp de 2 săptămâni. Pentru obţinerea efectelor dorite se pot consuma fructele proaspete, uscate sau congelate în cure de 100 gr. pe zi timp de 2 săptămâni.
Ceapa este unul din cele mai puternice şi mai la îndemână hipoglicemiante, fiind recomandată diabeticilor. Atât proaspătă cât şi uscată, ceapa conţine foarte multe vitamine şi minerale care ajută la reducerea glicemiei din organism. Se poate folosi ceapă proaspătă în salate sau sub formă de suc.
Acesta este puternic, de aceea, nu poate fi consumat decât în doze mici, maximum 50 ml pe zi şi în combinaţie cu miere sau cu alte sucuri, de exemplu cel de morcov. Se administrează zilnic, după masă, câte 2 linguri de suc de ceapă diluate în jumătate de pahar de suc de morocv.
Tratamentul trebuie urmat 3 săptămâni. În cazul pacienţilor dependenţi de insulină, glicemia va fi verificată regulat, pentru a fi ajustată doza zilnică de insulină.
Măsurată dimineaţa, pe stomacul gol, glicemia normală este de 70-100 mg/dl. După o masă, glicemia creşte până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100 mg/dl.