Pierderea partenerului de viaţă poate afecta inima

11 aprilie 2016   Actualitate

Inima este fără îndoială un organ deosebit de sensibil la emoţiile negative. Este bine cunoscut Take-Tsubo sau sindromul inimii frânte, care provoacă simptome apropiate de infarct. Noul studiu efectuat la Universitatea din Aarhus şi publicat în revista Openheart a British Medical Journal (BMJ), citat de Agerpres, arată de această dată că, după pierderea tovarăşului de viaţă, riscul de fibrilaţie atrială (sau fibrilaţie auriculară) este mai mare. În luna care urmează decesului, acesta creşte cu 41%.

Studiul a fost realizat pe circa 88.000 de persoane spitalizate între 1995 şi 2014, diagnosticate cu aceste simptome. Aceste rezultate arată că un nivel ridicat de stres poate duce la creşterea riscului apariţiei unei fibrilaţii auriculare, potrivit autorilor cercetării.

După decesul partenerului de viaţă, cele mai expuse au fost persoanele sub 60 de ani. Conform cercetătorilor, persoanele care îşi pierd tovarăşul de viaţă sunt deosebit de sensibile în cele 15 zile de după deces. Apoi, de-a lungul unui an, riscul scade până la nivelul normal.

În cazul în care un apropiat îşi pierde partenerul de viaţă, este important ca prietenii şi ceilalţi membri ai familiei să îi fie aproape. Este important să îi acorde sprijin atunci cnd are nevoie, pentru a depăşi această perioadă tristă din viaţă. Odată cu trecerea timpului, după ce persoana îndoliată trece prin stări de depresie, de durere, de revoltă, va interveni sentimentul de acceptare. Iar viaţa va începe să intre pe un făgaş normal.

Mai multe