Oxigen-ozono-terapia, un tratament eficient şi sigur pentru pacienţi
Societatea Ştiinţifică Română de Oxigen-Ozono-Terapie, fondată în 2007 de dr. Ştefan Tiron (noul preşedinte al World Federation of Ozone Therapy), a pus la dispoziţia unităţilor spitaliceşti din ţară dispozitivele necesare aplicării tratamentelor cu ozon şi a organizat cursuri de perfecţionare pentru medici. În prezent, în România există peste 300 de medici care practică ozonoterapia.
Ozonoterapia înseamnă aplicarea ozonului în concentraţii mici în amestec cu oxigenul, în scopuri medicale. Ozonul se aplică local sau general, în funcţie de patologia şi starea pacientului. Pentru că este instabil, trebuie folosit pe loc, la scurt timp după ce a fost produs. Efectele sistemice ale ozonului sunt multiple: antibacterian, antifungic, imunostimulant, antiinflamator, antialgic, revitalizant, antidepresiv etc. În plus, potenţează acţiunea insulinei şi scade colesterolul total.
Oxigen-ozono-terapia este indicată pentru afecţiuni vasculare şi neurologice, hepatite virale acute şi cronice şi afecţiuni artro-reumatice. Această terapie nu are aproape deloc contraindicaţii, însă trebuie practicată doar de medicii abilitaţi. Singurele contraindicaţii sunt favismul, dar în România nu există cazuri şi tensiunea arterială crescută pe moment - în această situaţie, se aşteaptă cu terapia până când pacientul îşi ia tratamentul antihipertensiv, se linişteşte şi tensiunea îi revine la normal.
Modalităţile de aplicare a ozono-terapiei sunt autohemoterapia (se amestecă sânge cu oxigen-ozon şi se injectează intramuscular) şi infiltraţiile locale. De asemenea, există o saună cu ozon care ajută la intensificarea circulaţiei, eliberarea de stresul mental şi fizic, îmbunătăţirea imunităţii, eliminarea infecţiilor fungice, bacteriene şi virale ale pielii, precum şi în caz de psoriazis, astm bronşic, celulită şi vergeturi.
Medicul Ştefan Tiron spune că ozonoterapia este o terapie sigură, cu o rată de succes de peste 95%, salvând chiar şi pacienţi programaţi pentru amputaţii, la clinică sosind în general persoane pe care i-au mai văzut 2-3 medici. Singurii care nu au răspuns la tratament până în prezent au fost suferinzii de torticolis cronic. Rezultatele stabile apar în general după 7-8 şedinţe, însă există şi cazuri mai grave care au nevoie de 10-12 şedinţe. Efectul terapiei se instalează progresiv: după prima şedinţă, efectul durează câteva ore, după a doua, aproape o zi, şi tot aşa până când nu mai este nevoie de şedinţe.
Uneori, însă, terapiile nu au succes din cauza diagnosticului greşit - se întâmplă ca pacientul să spună că îl doare o zonă, dar de fapt să îl doară o alta, spune Dr. Tiron. „De ce ozonul nu dă vindecări 100%? Pentru că se fac greşeli de diagnostic. Poţi să ai cea mai bună armă din lume, dacă ţinta e într-un loc şi tu tragi în altul, nu faci nimic. Am avut o pacientă care mi-a spus că o doare spatele, mi-a arătat zona lombară, eu i-am făcut terapia în zona lombară, dar de fapt durerea ei era puţin mai sus, în zona toracică. Zona toracică ţine de partea cervicală. Aşa că îi învăţ şi pe colegii mei: dacă nu funcţionează o zonă, vă opriţi şi reîncepeţi discuţia cu pacientul şi îl examinaţi cu atenţie. Examenul clinic al pacientului este extraordinar de important.”