Orezul negru, arma perfectă contra oboselii
Din cauza faptului că are un conţinut ridicat de carbohidraţi, este considerat ca fiind unul dintre combustibilii buni şi necesari ai organismului uman, iar dacă este consumat cu regularitate ajută la dublarea activităţii cerebrale.
Nu conţine grăsimi nocive, sare sau colesterol, este uşor de preparat şi se poate servi într-o gamă foarte variată.
Revigorează organismul
Principalul antioxidant pe care îl conţine, antocianina are un efect extrem de benefic asupra organismului, revigorându-l de fiecare dată când este consumat.
În trecut era cunoscut sub denumirea de orez interzis fiind consumat doar de către nobili.
Împiedică îmbătrânirea prematură
Se bucură de o mare cantitate de proteine care se eliberează pe tot parcursul zilei menţinând nivelul energetic în parametri funcţionali,astfel nu vei mai avea de a face cu stări de moleşeală, somnolenţă sau apatie.
Culoarea sa neagră este dată de către antocianină, antioxidantul care printre multe alte calităţi are grijă să încetinească procesul de îmbătrânire a organismului. Este benefic şi în lupta împotriva radicalilor liberi, fortificând sistemul imunitar, mai ales datorită conţinutului mărit de fier, magneziu, calciu, potasiu dar şi complexul vitaminic B.
Dintre toate tipurile de orez existente, cel negru se bucură de cantitatea cea mai mică de carbohidraţi şi de calorii în acelaşi timp. Fapt care îl recomandă să fie folosit ori de câte ori pofteşti.
Cum se consumă
Celebrul Dr. Oz recomandă ca la prima masă a zilei să consumi o jumătate de cană de orez negru fiert pe care să îl amesteci cu fructe proaspete de sezon. O idee de mic dejun bogată în vitamine, minerale şi nutrimenţi care să îţi asigure energie necesară pe tot parcursul zilei.
O altă modalitate de a-l consuma este să îl fierbi şi să îl adaugi în salate, ca garnitură la peşte sau grătar. Nici sushi nu este departe de acest tip de orez. Dacă eşti amator al acestui fel de mâncare poţi să schimbi un pic reţeta adăugând de data aceasta orez negru.
Dr. Oz îţi recomandă să înlocuieşti cerealele de la micul dejun cu o jumătate de orez negru fiert şi amestecat cu fructe proaspete. De asemenea, pune orez negru în salatele pe care le faci, dar şi alături de legumele/carnea de peşte pe care le consumi la prânz sau la cină.
Există mai multe tipuri de orez negru, însă cel mai adesea se găseste în comerţ cel lipicios şi aromat.
Datorită gustului dulceag uneori poate fi folosit şi la prepararea dulciurilor sau a budincilor.