Orezul alb poate creşte riscul de diabet

16 martie 2012   Actualitate

Persoanele care consumă zilnic 158 grame de orez alb au un risc cu 11% mai mare de a face diabet zaharat de tip 2, atrag atenţia oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Harvard.

Această concluzie are la bază o analiză a patru studii de profil, două desfăşurate în ţări din Vest şi două în ţări din Asia.

Pentru că duce la creşterea rapidă a nivelului de zahăr în sânge, orezul alb poate crea probleme mai ales persoanelor deja diagnosticate cu diabet zaharat.

De asemenea, senzaţia de foame se instalează mai repede după ce se consumă orez alb, spre deosebire de consumul unor alimente cu un index glicemic scăzut. Astfel, mâncând mai mult, apar kilogramele în plus, un alt factor de risc în apariţia diabetului zaharat de tip 2.

Spre deosebire de orezul alb, cel brun are efect protector antidiabetic, acest efect fiind dat de fibre, magneziu şi de vitaminele conţinute de acesta.

Cu toate acestea, riscul de apariţie a diabetului trebuie asociat cu numeroşi alţi factori, care ţin de stilul de viaţă al unei persoane, spun nutriţioniştii.

Mai multe