Ora ideală când să-ţi bei cafeaua

22 septembrie 2014   Actualitate

Steven Miller, medic neurolog de la Universitatea de Ştiinţe Medicale din Maryland, SUA, spune că ora ideală la care trebuie consumată cafeaua este 10.30, mai ales că în acel moment nivelul hormonului cortizol (hormonul stresului) este scăzut, iar cafeina interacţionează cu acesta.

În cadrul studiului, o parte dintre participanţi au băut cafeaua între 5.30-6.30, în timp ce ceilalţi au consumat-o între ora 8 şi 9.

După ce au comparat efectele cafeinei, specialiştii au ajuns la concluzia că până în ora 9.00 nivelul cortizolului este ridicat, de aceea chiar dacă persoana consumă cafea efectele nu întârzie să apară.

Mai mult, dacă persona obişnuieşte să bea cafeaua zilnic încă de la la primele ore ale dimineţii, ea poate ajunge să dezvolte o toleranţă. Astfel, cafeaua ajunge să nu mai fie eficientă.

,,Unul dintre principiile cheie în farmacologie este ca medicamentul să fie administrat atunci când organismul are nevoie. Situaţia este similară şi în cazul cafelei. Dacă este băută atunci când nivelul cortizolului este ridicat, efectele cafeinei nu mai apar”, a afirmat Steven Miller.

Cercetătorii susţin că persoanele care se trezesc mai devreme sunt şi cele la care nivelul de cortizol scade mai repede.

Mai multe