Obturaţia de canal, înlocuită de un procedeu modern
Medicii dentişti au descoperit o metodă neobişnuită de a evita aplicarea tratamentului de canal. Aceştia au făcut mici incizii în dinte şi apoi în structura nervului dentar afectat şi infectat, pentru a declanşa sângerarea şi pentru a stimula formarea cheagurilor de sânge.
Aceste cheaguri de sânge contribuie la furnizarea fluxului de sânge necesar ca nervul dintelui deteriorat să-şi revină la normal. În felul acesta se poate evita tratamentul dureros, care constă în îndepărarea nervului bolnav.
Acest tip de tratament este în continuare în stadiu de experiment, la care lucrează oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea din Liverpool. Cercetătorii au numit acest procedeu de „salvare“ a dintelui bolnav: revascularizare.
Prin această metodă, tratamentul poate fi aplicat în doar două şedinţe la stomatolog.
Cu ajutorul acestei proceduri, medicii dentişti fac o mică gaură în dintele afectat şi apoi aplică o pastă cu antibiotic pentru a dezinfecta canalul.
La a doua vizită la cabinet, stabilită după două săptămâni, dentisul utilizează un instrument special pentru a face mici incizii pe canal, până când ţesutul nervos începe să sângereze.
Această sângerare se va transforma în cheaguri care au capacitatea de a determina apariţia altor vase de sânge. În final, vasele de sânge oxigenează şi hrăneşte cu nutrienţi pulpa dentară şi, astfel, o ajută să se refacă.