O zonă din creier, responsabilă pentru deciziile luate

25 noiembrie 2013   Actualitate

Te concentrezi greu şi nu poţi lua o hotărâre în anumite situaţii? De vină este o porţiune de mici dimensiuni din creier.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea British Columbia (UBC) au descoperit că porţiunea din creier numită habenula laterală poate juca un rol crucial în luarea deciziilor din segmentul costuri-beneficii.

Cercetări anterioare au adus de asemenea dovezi despre legătura dintre o zonă cerebrală şi apariţia depresiei şi a tulburărilor de comportament.

„Aceste constatări clarifică modul de funcţionare a proceselor creierului implicate în deciziile importante pe care le avem de făcut zi de zi, cum sunt ofertele de locuri de muncă sau de achiziţionare a unei case sau maşini“, spune Stan Floresco, de la departamentul de pshologie şi cercetare cerebrală din UBC.

Pentru acest studiu, Floresco şi echipa sa de elită au făcut experimente pe animale de laborator. În urma studiilor, cercetătorii au observat că şoarecii au luat decizii în mod asemănător cu al oamenilor.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, rezultatele studiului ar putea schimba modul de tratament care se acordă în prezent pacienţilor cu afecţiuni psihice.

Mai multe