O memorie mai bună? Află ce băutură alcoolică poate ajuta!
Proiectul, finanţat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2012 – mai 2013 şi a fost realizat de Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universităţii ,,Al. I. Cuza” din Iaşi.
Cercetarea a fost realizată pe 29 de bărbaţi, consumatori de bere (un consum săptămânal cuprins între 4 şi 14 pahare de bere – limita consumului moderat de alcool pentru bărbaţi, indicată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii), cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani.
În cadrul studiului, o parte dintre participanţi au consumat bere, în timp ce ceilalţi nu. După ce au vizionat mai multe filmuleţe, ei au fost testaţi cu ajutorul neuroimagisticii de ultimă generaţie.
Astfel, rezultatele cercetării au arătat că un consum moderat de bere poate favoriza procesele de memorare prin încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung.
În plus, consumul de bere în rândul persoanelor active ar putea amplifica impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului.
Dintre participanţi, cei care au consumat bere aveau de două ori mai puternice abilităţile ce ţin de nivelul atenţiei, spre deosebire de ceilalţi.
,,Dacă avem în vedere că studiul nostru sugerează posibilele efecte ale consumului moderat de bere în ceea ce priveşte memoria şi nivelul de atenţie, indiatori ai sănătăţii cerebrale, putem spune că rezultatele obţinute subliniează şi rolul pe care consumul moderat de bere l-ar putea avea în diminuarea declinului cognitiv”, a precizat în cadrul conferinţei de presă doctorul Corina Aurelia Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Membrii Centrului de Studii atrag atenţia că un consum moderat de bere trebuie completat cu un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie corespunzătoare.
Este considerat un consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/ zi pentru bărbaţi şi 330/ml pe zi pentru femei cu o concentraţie de alcool de 5%.