O fetiţă de 5 ani, inclusă în studiul tratamentului cu celule stem în paralizie

12 iulie 2013   Actualitate

După o sarcină fără probleme pentru mama lui Nelly, au survenit câteva complicaţii neaşteptate în timpul travaliului. Doctorii au dat vestea cumplită abia după 1 an de la naşterea micuţei: paralizie cerebrală infantilă.

“Paralizia cerebrală este cauzată de leziuni ale sistemului nervos care se produc înainte de naştere, în timpul naşterii sau imediat după naştere. Cea mai comună cauză este lipsa oxigenului – se numeşte encefalopatie hipoxic-ischemică. Leziunea cerebrală se manifestă cu precădere la nivel motor, sub formă de paralizie, iar alte consecinţe includ modificări în dezvoltarea psihomotorie”, explică Dr. Tudor Panu, General Manager, Cord Blood Center Medical.

Experţi de renume mondial au speranţe mari în ceea ce priveşte terapia celulară bazată pe regenerarea ţesuturilor lezate. Banca de celule stem Cord Blood Center a început cooperarea cu Duke University Hospital din SUA, una dintre cele 10 clinici de top din SUA specializate în tratarea paraliziei cerebrale.

Nelly a primit celule stem din sângele propriu prin administrare intravenoasă, într-o manieră similară unei transfuzii sangvine. Celulele ar trebui să găsească zonele afectate din creier şi să regenereze ţesuturile distruse.

„Faptul că un centru de transplant atât de renumit precum Duke University Hospital a acceptat o unitate de sânge din cordonul ombilical din banca noastră confirmă calitatea grefelor procesate de experţii laboratoarelor Cord Blood Center,“ adaugă Dr. Tudor Panu.

În mod similar, şi Alex - pacientul român de 3 ani - a fost sprijinit anul acesta de Cord Blood Center pentru a beneficia de tratament cu propriile celule stem stocate în banca din România. În momentul transplantului, Prof. Dr. Joanne Kurzberg, de la Duke Medical Center estima că primele rezultate vor putea fi vizibile abia după 6 luni. Alex continuă tratamentul şi terapiile de recuperare, iar părinţii afirmă că în ultimele 4 luni s-au observat unele îmbunătăţiri la nivel cognitiv, micuţul încercând să focalizeze spre direcţia de unde i se vorbeşte. Acest lucru urmează să fie confirmat de către specialiştii care îl monitorizează pe micuţul Alex.

În prezent, se studiază utilizarea celulelor stem din sângele din cordonul ombilical şi în alte diagnostice, cum ar fi pierderea auzului după naştere la copii, diabetul de tip 1, poliartrita reumatoidă, autismul etc.

“Dorim nu doar să stocăm sângele din cordonul ombilical, ci şi să ne implicăm în utilizarea acestuia în tratament. Viziunea noastră este să extindem cât se poate de mult utilizarea celulelor stem din sângele din cordonul ombilical pentru tratarea pacienţilor, în conformitate cu tendinţele medicinii globale,“ adaugă Dr. Tudor Panu.

“Am fost cu adevărat şocaţi când am aflat diagnosticul de paralizie cerebrală. Din păcate, omul nu îşi alege boala. Ne-am bucurat că am avut oportunitatea de a-i oferi fiicei noastre acest tratament unic,“ a declarat mama lui Nelly, Mariana Vadovičová. Soţul ei a adăugat: “Avem mari speranţe în ceea ce priveşte vindecarea lui Nelly şi avem încredere că, datorită celulelor stem, Nelly a noastră va reuşi să ţină pasul cu prietenii ei sănătoşi. Este foarte hotărâtă, iar acest lucru ne motivează şi pe noi.“

Mai multe