Numărul deceselor cauzate de infarct în România, mult peste media europeană

8 decembrie 2017   Actualitate

Potrivit documentului, care citează date strânse la nivelul anului 2014, unu din cinci pacienţi supravieţuitori ai unui infarct vor suferi un alt eveniment cardiac, poate chiar un alt infarct, în următorul an, potrivit Agerpres. Medicul cardiolog Oana Inţă, de la Fundaţia „Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare (FOBAC) spune că prevenţia unui nou episod cardiovascular, este la fel de importantă ca prevenţia primară şi înseamnă, în primul rând, menţinerea unui stil de viaţă sănătos.

De asemenea, aceasta recomandă pacienţilor să meargă la controale regulate, să-şi ia tratamentul şi să respecte indicaţiile medicului.

„Pacienţii subestimează riscurile şi complicaţiile infarctului miocardic. Majoritatea supravieţuitorilor unui infarct au o aderenţă la tratament de doar 2-3 luni, după care încep să se simtă bine şi uită că inima lor are nevoie de mai multă atenţie. Trebuie să se prezinte la controale regulate la medicul cardiolog şi la medicul de familie, trebuie să respecte recomandările de tratament făcute de medic, să ţină sub control factorii de risc cardiovascular şi să conştientizeze că riscul de a dezvolta un al doilea episod cardiovascular este foarte mare, iar acest al doilea episod poate fi fatal”, a declarat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu.

Atragerea atenţiei asupra importanţei de a preveni complicaţiile bolilor cardiovasculare şi mai ales asupra riscului cardiovascular mărit pe care îl au pacienţii care au suferit un infarct este obiectivul campaniei „Câte vieţi are inima ta?”, iniţiată în luna iulie a anului 2017 de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi FOBAC.

Mai multe