Numărul cazurilor noi de cancer de col uterin este în creştere

26 aprilie 2012   Actualitate

Rezultatele proiectului, desfăşurat în 50% dintre judeţele ţării (în mediul rural şi cel urban) şi lansat de Fundaţia Renaşterea, au mai arătat că rata vaccinării anti-HPV în rândul populaţiei tinere a scăzut destul de mult.

,,Deoarece cifrele pe care le-am obţinut în urma proiectului sunt îngrijorătoare, sfătuiesc părinţii să acorde atenţia necesară acestui vaccin, să se informeze corect cu privire la beneficiile sale, astfel încât să facă diferenţa între informaţiile credibile şi cele mai puţin credibile”, a precizat în cadrul conferinţei Mihaela Goană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură.

Cauză directă a cancerului de col uterin, infecţia HPV reprezintă un risc pentru 70% dintre femei, sunt de părere specialiştii. În momentul de faţă, în România sunt depistate anual aproximativ 3.400 de cazuri noi de cancer de col.

,,Dacă în cazul cancerului mamar femeia se poate palpa şi îşi poate da seama singură de unele riscuri, în ceea ce priveşte cancerul de col lucrurile sunt diferite. Aici, doar prin intermediul controlului medical şi a testului Babeş Papanicolau se pot observa leziunile precanceroase. Importantă este prevenirea acestui tip de cancer, deoarece apariţia lui nu este doar drama pacientei, ci şi a familiei sale”, a mai adăugat Ruxandra Dumitru, medic primar ginecolog în cadrul Spitalului Cantacuzino din Bucureşti.

Vaccinare anti-HPV presupune administrarea a trei doze de vaccin. După o lună de la prima doză se va administra a doua, iar la alte şase luni de la prima doza se va administra cea de-a treia. Vaccinarea nu este dureroasă şi nu are efecte locale, oferind imunitate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai multe