Numărul cazurilor de obezitate este în creştere

18 mai 2012   Actualitate

Prin intermediul evenimentului, membrii Fundaţiei, dar şi medicii au tras un semnal de alarmă cu privire la numărul din ce în ce mai mare de cazuri de obezitate, prezente la copil, cât şi la adult.

Doar în ultimii opt ani, numărul cazurilor de obezitate la copii s-au dublat în România, arată una din statisticile Institutul de Sănătate Publică.

,,Primul lucru care trebuie făcut în momentul în care observăm că luăm în greutate sau în cazul în care suntem deja diagnosticaţi ca fiind obezi este să schimbăm comportamentul nostru alimentar. Iar pentru ca rezultatele să devină vizibile este nevoie ca pe lângă schimbările alimentare să facem şi mişcare. Voinţa joacă un rol extrem de important când vine vorba de luarea acestor decizii”, a spus în cadrul evenimentului Anamaria Iulian, medic primar medicină de familie, psiholog psihoterapeut, consilier de nutriţie la Spitalul Euroclinic din Bucureşti.

Netratată, obezitatea poate duce în timp la apariţia diabetului de tipul II, la bolile de inimă, hipertensiune arterială, boli respiratorii, artrită sau bolile de reflux gastroesofagian.

,,Obezitatea, la adult sau la copil, trebui privită ca pe o boală care afectează funcţiile organelor şi care scade speranţa de viaţă. De aceea, persoanele care suferă de obezitate trebuie să încerce mai întâi să slăbească prin schimbările alimentare şi prin sport. În cazul în care aceste modificări nu dau rezultate, persoana mai poate apela la chirurgia bariatrică, anume inelul gastric ajustabil sau la intervenţia gastrică sleeve, prin care se îndepărtează o porţiune din stomac. Ceea ce persoanele trebuie să ştie este că nu oricine poate fi un candidat bun pentru aceste operaţii”, a precizat Rubin Munteanu, medic primar de chirurgie generală la Spitalul Euroclinic.

Mai multe