Nu puteţi avea copii? Sistemul imunitar deficitar e de vină

15 noiembrie 2013   Actualitate

Studiile în acest domeniu au arătat că un sistem imunitar deficitar este vinovat pentru cele mai multe cazuri de infertilitate care afectează în prezent atât femeile, cât şi bărbaţii. De aceea, primul pas în rezolvarea problemei este un control medical amănunţit la care sunt supuşi ambii parteneri.

Cum sunt afectate infertilitatea feminină şi masculină

Un organism sănătos înseamnă înainte de toate că sistemul imunitar este unul puternic. Când sistemul de apărare al corpului funcţionează la cote maxime, atunci fertilitatea şi sistemul reproducător reacţionează la parametri corespunzători.

Medicul epidemiolog şi specialist Tania Bejan explică diferenţele dintre sexe, în ceea ce priveşte problema infertilităţii: „În cazul femeilor, imunitatea contribuie la procesul de ovulaţie normală prin celulele esenţiale care determină fecundarea ovulului şi apariţia unei sarcini. Se întâmplă, totuşi, atunci când imunitatea organismului este scăzută, ca celule embrionare să fie anihilate şi embrionul să nu se poată implanta în uter. Cauzele sunt legate de afecţiuni imunologice care împiedică procesul natural de procreare. În ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, infertilitatea este legată de faptul că sistemul imunitar poate funcţiona ca un inamic pentru organism, prin formarea unor anticorpi împotriva spermei. Aproape 10% dintre bărbaţi se confruntă cu infertilitate din cauza acestor anticorpi“. Alimentele care stimulează fertilitatea

Se ştie că alimentaţia poate ţine loc de tratament în cazul unor afecţiuni, dar poate fi şi cauza apariţiei bolilor dintre cele mai grave. Dacă ne referim la infertilitate, o dietă echilibrată este foarte importantă pentru procesul de îmbunătăţire şi de fortifiere a sistemului imunitar. Pentru stimularea fertilităţii masculine şi feminine se recomandă consumul de alimente proaspete, fructe şi legume. Mai mult decât atât, există o serie de alimente care, datorită substanţelor nutriţionale din compoziţie, sprijină şi stimulează funcţionarea optimă a procesului reproductiv. Printre acestea se numără fructele de Goji, avocado, spanacul şi alte frunze verzi, stridiile, cerealele integrale, morcovii.

„Printre cele mai frecvente cauze corelate cu problema infertilităţii imunologice se află istoricul familial de boli autoimune şi afecţiuni ale glandei tiroide. În plus, în cazul femeilor, există şi probleme imunitare care pot provoca întreruperi de sarcină: defectele de coagulare a sângelui, anticorpi împotriva spermei, incompatibilitatea la nivelul ţesuturilor sau anticorpii hormonali. Chiar dacă sunt greu de identificat, toate aceste afecţiuni pot fi uşor depistate prin simple teste de sânge, iar cu metodele de terapie corespunzătoare organismul poate fi pregătit şi susţinut în dezvoltarea sarcinii până la termen“, explică specialistul în epidemiologie, doctorul Tania Bejan.

Mai multe