Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!
Evenimentul a fost o modalitate de a face cunoscute cauzele şi semnalele acestei afecţiuni, care este cea de-a patra cauză a mortalităţii în lume, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În cadrul evenimentului, pacienţii şi medicii au pictat un tablou ce ilustrează libertatea de respiraţie a unui plămân sănătos şi care va fi expus pe holul de la intrare în Institut.
,,Putem preveni o boală dacă ştim ce o produce, iar în acest mod îi ajutăm şi pe oameni să cunoască simptomele afecţiunii şi să meargă din timp la medic. În cazul oricărei afecţiuni, o relaţie apropiată, bazată pe încredere şi respect, între medic şi pacient este esenţială”, a spus dr. Emilia Crişan, directorul medical al Institutului ,,Marius Nasta”.
Dacă la persoanele cu vârsta de până în 40 de ani este des întâlnit astmul bronşic, persoanele de peste 40 de ani sunt mult mai afectate de BPOC.
Una din principalele cauze ale bolii este fumatul. Afecţiunea poate fi depistată din timp printr-un simplu test spirometric, care măsoară capacitatea de a respira, este nedureros şi durează cel mult 10 minute.
În cele mai multe dintre cazuri, persoanele care suferă de BPOC au probleme cardiace, suferă de hipertensiune arterială sau de diabet.