„Noua SIDA a Americilor” este transmisă de insecte
Se estimează că 10 milioane de persoane din lume au această boală, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Mexic, Columbia, Bolivia şi America Centrală. În Statele Unite ale Americii, aproape 30.000 de persoane sunt diagnosticate cu această afecţiune, potrivit DailyMail.
Deşi iniţial a fost semnalată doar în America Latină, boala Chagas s-a răspândit ulterior şi în SUA, prin intermediul turismului şi imigraţiei.
Parazitul trypanosoma, care produce boala Chagas, este transmis de insectele din specia Trypanosoma, întâlnite doar pe continentul american. Afecţiunea se răspândeşte uşor prin transfuziile de sânge sau, în cazuri rare, de la mamă la copil.
Atunci când infecţia este descoperită în stadiu incipient, boala Chagas poate fi prevenită printr-un tratament de trei luni. În această etapă, simptomele infecţiei includ febră şi stare de rău general.
Din nefericire însă, în puţine cazuri boala este descoperită la timp, astfel devenind greu de tratat, la fel ca şi SIDA, de unde şi comparaţia experţilor americani.
Ajunsă în stadiul sever, boala se manifestă prin dureri abdominale şi constipaţie, iar parazitul trypanosoma poate ataca inclusiv muşchiul cardiac, ducând la „explozia” inimii.