Mişcarea, aliat pentru pacienţii cu afecţiuni cronice
Deşi de obicei medicii prescriu tratamente medicamentose şi chiar intervenţii chirurgicale pentru afecţiunile cronice (indiferent de tipul lor), experţii susţin că ar aduce beneficii dacă doctorii ar recomanda şi activităţi fizice pentru a ameliora simptomele asociate cu acest tip de boli.
Beneficiile mişcării sunt cu atât mai importante în cazul problemelor articulare, cum este cazul osteoartritei.
„Nu este indicată mişcarea pacienţilor în afecţiunile cronice pentru că nu se cunosc pe deplin cât de multe beneficii poate aduce. Dacă medicul ar putea să explice pacientului care este rolul activităţilor fizice, atunci ar putea ajunge ca mişcarea să facă parte din tratamentul uzual“, a afirmat Tammy Hoffmann, profesor la Universitataea Bond din Australia.
Specialiştii sunt de părere că mişcarea poate face ca intervenţiile chirurgicale în bolile cronice să se realizeze tot mai târziu, iar lucrul acesta se datorează faptului că prin sport se reduc neplăcerile specifice acestor afecţiuni.
Beneficiile exerciţii fizice sunt mai mult decât utile pentru a reduce senzaţia de durere de la nivelul şoldului şi genunchiului pe care o resimt frecvent persoanele diagnosticate cu afecţiuni articulare.