Medicii timişoreni care duc lupta cu cancerul în mediul digital

19 august 2019   Actualitate

Câştigătoare a locului doi în competiţia Startupperul Anului 2019, organizată de compania Total, platforma OncoChain este un proiect extrem de ambiţios, care îşi propune să vină în ajutorul pacienţilor, prin punerea acestora în legătură cu medicii, clinicile, precum şi cu furnizorii de tratamente oncologice.

Ideea creării OncoChain i-a venit medicului timişorean Mădălin Margan care s-a confruntat cu neajunsurile sistemului medical actual, unde nu există o colaborare reală între medicii de diferite specializări în diagnosticarea pacienţilor oncologici.

„Proiectul a luat naştere în urmă cu un an şi jumătate, când am început să discut despre el cu soţia mea, Roxana, medic şi ea, dar şi cu colegi de la facultate şi de la clinică. Apoi, am organizat mai multe întâlniri în Timişoara, pentru a găsi şi alte persoane doritoare să se implice în proiect, mai ales că echipa de doctori din care facem parte eu, soţia mea şi câţiva colegi nu avea contacte din zona comunităţii IT locale”, povesteşte despre începutul proiectului Mădălin Margan, fondator şi CEO OncoChain.

Cum vrea OncoChain să revoluţioneze tratarea cancerului

Atunci când va fi gata, OncoChain va permite tuturor celor implicaţi în diagnosticarea şi tratarea pacienţilor bolnavi de cancer să interacţioneze între ei, fie că vorbim despre medici, centre de cercetare care fac studii clinice sau de companii farmaceutice.

De exemplu, o pacientă diagnosticată cu cancer cervical în urma unei biopsii de col, pe care a efectuat-o un medic ginecolog, este trimisă către medicul oncolog. În cazul în care medicul specializat în tratarea cancerului are acces la platforma OncoChain, el poate introduce datele pacientului în aplicaţie, iar din acel moment tot parcursul acestuia va fi atent monitorizat, se va putea şti în ce stadiu de tratament se află, care este pasul următor, iar datele sale vor rămâne în tot acest timp confidenţiale.

În următoarea etapă a dezvoltării platformei, inclusiv pacienţii vor avea acces la unele dintre datele lor medicale. „Vrem să dezvoltăm, ulterior, şi aplicaţia pacientului, prin care acesta să fie în permanenţă monitorizat şi informat cu privire la schema lui de tratament, la reacţiile adverse posibile ale terapiei şi la toate informaţiile importante pentru el în această perioadă dificilă”, explică Mădălin Margan.

Aplicaţia OncoChain va fi funcţională începând cu luna septembrie a acestui an, când dezvoltatorii vor începe colaborarea cu trei centre medicale private din Timişoara. „Momentan, în Timişoara, sunt aproximativ 50 de medici care şi-au manifestat interesul să folosească aplicaţia şi să ne ajute suplimentar în dezvoltarea ei”, adaugă fondatorul OncoChain.

De altfel, mulţi alţi medici din ţară, cu care echipa OncoChain a discutat, au afirmat că îşi doresc să poată utiliza cât mai repede aceasta aplicaţie.

Foto: Mădălin Margan, fondator şi CEO OncoChain

Mai multe