Medicamente anticancer, cu efecte pozitive şi în diabet
O echipă de oameni de ştiinţă americani, de la Şcoala Medicală din Universitatea Stanford, SUA, a identificat remediul pentru o serie de interacţiuni produse de proteinele implicate şi în dezvoltarea diabetului.
Rezultatele le-au mai arătat că acest tratament este deja aprobat uzului uman.
Din experimentele care au fost efectuate pe animale de laborator s-a găsit o legătură neaşteptată între hipoxie, nivelul scăzut de oxigen, şi abilitatea celulelor de a răspunde la insulină.
Cercetările arată că, la mijloc, este vorba despre substanţa „aflibercept“ din medicamentele precum Eylea sau Zaltrap, care pot trata cancerul colorectal metastatic şi o formă de degenerare maculară.
Acest compus din tratamentul medicamentos este un membru al unei familii de proteine care pot înhiba factorul de creştere a endoteliului vascular.
Acesta blochează creşterea în volum a vaselor de sânge din tumori şi, astfel, nu le mai „hrăneşte“ cu oxigen.
„Am fost surprinşi să aflăm că acest medicament folosit în prezent la pacienţii diagnosticaţi cu cancer a avut efecte benefice şi asupra diabetului zaharat. Experimentul a fost efectuat pe şoarecii de laborator şi ar putea avea rezultate pozitive şi la oameni “, spune unul dintre autorii studiului.
Rezultatele cercetării au fost publicate în publicaţia online „Nature Medicine“.