Medicamente accesibile în România, ca ibuprofenul, interzise în alte state

21 martie 2017   Actualitate

Aspirina, diclofenacul, ibuprofenul, ketoprofenul sau ketorolacul sunt doar câteva dintre antiinflamatoarele nesteroidiene utilizate adesea în tratamentul unor afecţiuni simple ca durerile de cap, menstruale, renale, biliare sau reumatismale.

Orice medicament trebuie să fie luat în urma unei prescripţii medicale, însă în România majoritatea persoanelor iau antiinflamatoare „după ureche”.

Furazolidonul

Face parte din grupa antidiareicelor antiinflamatoare şi antiinfecţioase intestinale. Este indicat în enterite, enterocolite infecţioase şi toxiinfecţii alimentare produse de germeni sensibili la furazolidonă, dizenterii bacilare, lambliază. Medicamentul se eliberează fără prescripţie în farmaciile din România, inclusiv pentru administrarea la copiii.

Ibuprofenul

Australia a decis retragerea de pe piaţă a ibuprofenului din cauza unei reclame mincioase care indica faptul că poate vindeca mai multe tipuri de dureri (de cap, de spate, menstruale) deşi toate aveau aceeaşi substanţă activă şi anume ibuprofen 342 mg.

Un copil din Washigton, bolnav de varicelă a fost la medic, iar acesta i-a prescris ibuprofen. În urma administrării medicamentului, copilul a ajuns la spital cu septicemie.

Cu ce poţi înlocui ibuprofenul

Ghimbirul, uleiul de măsline, suplimentele cu Omega-3, ceaiurile cu ginsseng - toate reprezintă o alternativă sănătoasă la administrarera de ibuprofen.

Atenţie!

Cel mai mare risc îl reprezintă apariţia bolilor de inimă care pot fi fatale.

Aulinul

Nimesulida este o substanţa activă cu proprietăţi analgezice şi antipiretice. Se găseşte pe piaţa românească în medicamentele Aulin, Aponil, Nimesil, Lemesil. Deşi se eliberează doar cu reţetă medicală, aceastea pot fi cumpărate şi la liber din farmacii.

În anul 2007, Irlanda s-a alăturat ţărilor care au suspendat medicamentele care conţineau ca substanţă activă nimesulid, după ce 6 pacienţi au avut nevoie de transplant de ficat în urma tratamentului cu nimesulid.

Loperamida

Indicată în tratamentul diareei acute, loperamida se găseşte în medicamente care se iau fără reţetă precum: Imodium, Lopedium, Lopegen, Lopemidol, Loperamid, Loprid, Neo-Enteroseptol, Stoperan.

Tratamentul cu loperamidă la copiii din Pakistan a fost asociat cu 19 cazuri de ocluzie intestinală consecutivă unei paralizii trecătoare a intestinului subţire, din care 6 au fost mortale.

Mai multe