Măceşul, remediu natural pentru răceală şi gripă
Măceşele sunt extrem de bogate în vitamina C, provitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina PP, vitamina K şi acid nicotinic. Mai conţin şi alte substanţe benefice pentru organism precum acid citric, cupru, crom, mangan, acizi organici sau uleiuri esenţiale.
Recoltarea măceşelor se face de la sfârşitul lunii august, până în octombrie, înainte de căderea brumei, deoarece în această perioadă au cel mai mare conţinut de vitamina C. Se folosesc ca ceai alimentar sau sirop, având un efect deosebit pentru bolnavii aflaţi în convalescenţă.
Tratează gripa şi răceala
Măceşele conţin mai multă vitamina C decât lămâile sau portocalele. Siropul de măceşe este un remediu natural excelent pentru răceli şi gripe. Poţi încerca şi pulberea de măceşe - o linguriţă pe zi, în cazul în care boala nu dă semne de vindecare.
Întăreşte sistemul imunitar
Ceaiul de măcese este un bun stimulator al sistemului imunitar, protejând organismul de gripă şi răceală. De asemenea, ceaiul de măceşe ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale, mai ales după tratamente medicamentoase.
Combate pietrele la rinichi
Ceaiul de măceşe prezintă numeroase beneficii pentru sănătate, fiind util în eliminarea pietrelor sau nisipului la rinichi. Acest efect este atribuit în special seminţelor din fructul măceşului. Ceaiul poate fi consumat fără probleme pentru perioade mai îndelungate fiind recomandat pentru calmarea inflamaţiilor intestinale.
Înlocuieşte calmantele
În caz de insomnii, migrene, astenii nervoase şi oboseală fizică cronică, ceaiul de măceş funcţionează ca un calmant. Ceaiul de măceş nu are reacţii adverse si poate fi consumat pe perioade lungi de timp.
Află AICI şi alte remedii din plante împotriva răcelii!
Atenţie!
Seminţele de măceşe, mai ales perişorii de pe aceste seminţe, au un efect iritant foarte puternic asupra aparatului respirator şi a celui digestiv. De asemenea, aceşti perişori pot declanşa reacţii alergice severe, dar şi disconfort gastro-intestinal.