Legătura dintre migrene şi vitamina D

15 iunie 2016   Actualitate

Consumul de cafea, alcool, ţigări, ciocolată, mezeluri poate declanşa migrene. Un nou studiu american, citat de Agerpres, dezvăluie că şi lipsa unor nutrienţi poate cauza dureri de cap extrem de severe. Cercetarea arată că există carenţe de vitamine la copiii, adolescenţii şi tinerii adulţi care suferă de cefalee.

Până să ajungă la această concluzie, cercetătorii de la Cincinnati Children's Medical Center (Statele Unite) au analizat datele a 7.961 de pacienţi care sufereau de migrene. Ei au evaluat nivelurile sanguine de vitamina D, de riboflavină (vitamina B2), de folat (vitamina B9) şi de coenzima Q10, un puternic antioxidant.

Rezultatele studiului arată că peste jumătate din participanţii cu migrene suferă de carenţe ale celor patru vitamine menţionate. Astfel, 70% dintre ei prezintă o deficienţă de vitamina D faţă de aporturile nutriţionale recomandate, adică 600 de unităţi internaţionale (UI) sau 15 micrograme de adult. Acest deficit afectează mai mult băieţii şi bărbaţii tineri. În ceea ce priveşte fetele şi femeile tinere, ele suferă mai mult de o carenţă în coenzima Q10. Voluntarii care suferă de migrene cronice sunt cei mai susceptibili să aibă o deficienţă în coenzima Q10 şi în vitamina B2, în comparaţie cu cei care suferă de cefalee episodice.

Cercetătorii n-au putut identifica pe deplin rolul acestor deficienţe în migrene, fiindcă majoritatea participanţilor luau medicamente sau suplimente de vitamine pentru a-şi calma durerile de cap. Prin urmare sunt necesare şi alte studii pentru a afla dacă un aport suplimentar de vitamine ar putea atenua migrenele. Un singur lucru este sigur, potrivit cercetătorilor: „Toate aceste vitamine sunt necesare pentru funcţionarea mitocondriilor, centri de producere a energiei celulelor noastre. O funcţionare deficitară, cauzată probabil de o carenţă sau o utilizare excesivă a unor vitamine, poate expune persoanele care suferă de migrene la un risc crescut de carenţă în energie", afirmă oamenii de ştiinţă.

Alimente bogate în vitamina D sunt peştele gras, ouăle şi rinichii. Coenzima Q10 se găseşte în carnea de vită, heringi, sardine şi arahide, iar vitamina B2, în carnea de vită, în brânzeturile moi şi în germenii de grâu.

Mai multe