La menopauză ai nevoie de izoflavone
Estrogenul este unul din hormonii cu un rol important în multe procese ce au loc în organismul uman, printre care şi reglarea temperaturii corporale, procesul de formare osoasă sau chiar echilibrul membranelor mucoase ale vaginului.
În momentul în care ne confruntăm cu dereglări ale acestui hormon, întreg organismul este dat peste cap. Unul dintre efectele acţiunii sale inconstante este apariţia menopauzei care se manifestă adesea prin apariţia bufeurilor ce apar tocmai din cauza faptului că estrogenul scade şi nu mai poate regla corespunzător temperatura corpului.
Un alt efect este afectarea calităţii somnului tot din cauza bufeurilor ce pot apărea pe parcurul nopţii. Nici cu dispoziţia nu poţi să te lauzi că stai tocmai bine deoarece lipsa somnului de calitate se resimte pe parcursul zilei. Acum este momentul în care poţi avea impresia că memoria îţi joacă feste şi nu te mai ajută în activităţile tale de zi cu zi, iar relaţia de cuplu indubital este afectată de schimbările hormonale care au loc în organismul feminin.
Ce sunt izoflavonele?
Izoflavonele sunt cei mai eficienţi estrogeni găsiţi în plante. Aceste molecule inactive în formele de glicozide (genisteina şi daizenina) sunt active şi reduc efectele secundare ale menopauzei, protejează împotriva cancerului, au calităţi antioxidante şi întăresc sistemului imunitar.
Reprezintă o soluţie foarte bună pentru a învinge simptomele deloc plăcute ale menopauzei. Astfel, cu cât este mai bogată alimentaţia ta în compuşi organici, precum izoflavonele, cu atât mai bună va fi starea ta de spirit.
Introdu în alimentaţie soia
Tofu este unul din produsele vegetale bogate în fitoestrogeni, compuşi care îţi pot fi de un real ajutor în această perioadă. Produsele din soia se bucură de o cantitate semnificantă de fitostrogeni numiţi izoflavone, ceea ce te va ajuta să combaşi bufeurile cât şi uscăciunea vaginală cu care te vei confrunta inevitabil.
Unii specialistii sunt de părere că o dietă bogată în proteine de soia ste cheia care poate contribui la prevenirea apariţiei bolilor de inimă, dar de asemenea sunt de părere că tocmai izoflavonele conţinute de această plantă pot ajuta la preintampinarea anumitor forme de cancer.
În soia se găsesc grăsimi sănătoase, fibre şi proteine calitative şi benefice sănătăţii tale.
O porţie de aproximativ 200 de grame de tofu introdusă în alimentaţia ta zilnică este suficientă.
O altă sursă excelentă din care poţi să îţi procuri aceste substanţe minunate sunt seminţele de in pe care le poţi măcina şi să le adaugi ulterior în iaurt sau chiar să faci un mix de cereale.
Află tot ce trebuie să ştii despre soia AICI
Trifoiul roşu, bogat în izoflavone
Una dintre cele mai bogate surse naturale de izoflavone, ce este folosit cu succes pentru a calma bufeurile, sindromul premenstrual, menţine sănătatea sânilor, îmbunătăţeşte producţia de urină şi circulaţia sangvină, previne apariţia osteoporozei şi reducere apariţia cheagurilor.
Un adevărat tratament minune al naturii pentru o gamă atât de largă de afecţiuni.
Un studiu efectuat de către University of Maryland Medical Center afirmă că trifoiul roşu a fost folosit mult timp ca şi antidot pentru afecşiuni precum inflamaţia tusei, probleme respiratorii, tocmai pentru că este o sursă importantă de nutrimenţi benefici precum potasiu, calciu, fosfor, vitamina C, niacină, magneziu.
Astfel că, potrivit unui studiu clinic publicat în iulie 2002, în revista „Maturitas”, femeile aflate la menopauză care au consumat trifoi roşu au constatat o reducere cu 44 la sută a buferilor.
Efectele secundare ale menopauzei
Unul dintre cele mai nefaste efecte secundare ale menopauzei este apariţia osteoporozei, care se manifestă printr-o pierdere semnificativă a materiei osoase, iar izoflavonele ce se regăsesc mai ales în extractele de trifoi roşu se pare conform studiilor că ar încetini acest proces de pierdere osoasă. În acelaşi timp ajută la creşterea densităţii minerale osoase atât în perioada de premonopauză cât şi în menopauză. Aşa susţine un studiu ce a fost făcut public în 2004 de către revista „American Journal of Clinical Nutrition”.
Alte modificări ce au loc în acestă perioadă se referă la scăderea elasticităţii ţesuturilor, muşchilor, ligamentelor, modificarea aspectului sanilor. Aceste efercte sunt adesea greu de acceptat de către femei, motiv pentru care se recomandă efectuarea unui sport regulat şi păstrarea unui stil de viaţă alimentar echilibrat.