La ce sunt predispuşi bebeluşii care sunt hrăniţi cu lapte formulă

1 octombrie 2015   Actualitate

Explicaţia oamenilor de ştiinţă canadieni este una simplă: bebeluşii hrăniţi cu lapte formulă nu au aceleaşi bacteria bune care se transmit prin alăptat, fapt ce poate face ca riscul de apariţie a astmului bronşic să fie şi de 20 de ori mai mare până la vârsta de 5 ani.

Specialiştii sunt de părere că expunerea la substanţele din laptele matern ajută de fapt la prevenirea dezvoltării astmului bronşic.

Pe lângă naşterea prin cezariană şi hrănirea cu lapte formulă, administrarea de antibiotie în primul an de viaţă, dar şi grija excesivă în ceea ce priveşte igiena poate face ca predispoziţia pentru astm să fie mai mare.

În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit stare de sănătate a 500 de bebeluşi de la naştere până când aceştia au făcut 5 ani. După ce au făcut mai multe teste, cercetării au observat că bebeşuşii care nu aveau până la vârsta de trei luni bacterii benefice la nivel intestinal, anume bacteriile Faecalibacterium, Lachnospira, Veillonella, pe care mama le poate transmite prin alăptat, aveau un risc cu 21% mai ridicat să fie diagnosticaţi cu astm bronşic.

„Compuşii pe care mama îi transmite prin laptele matern au un rol mai mult decât important în ceea ce priveşte sistemul imunitar al copilului şi riscul ca el să sufere de astm bronşic“, a precizat Brett Finlay, cercetător la Universitatea British Columbia din Canada.

Mai multe