La ce ne expunem dacă luăm greşit antibiotice. A apărut super-bacteria

30 mai 2016   Actualitate

Se pare că această bacterie a apărut din cauza utilizării în exces a antibioticelor. Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze şi să ne determină să nu mai apelăm la acest tip de medicamente dacă nu sunt recomandate de către un specialist.

Şi cel mai puternic antibiotic a fost învins

Este vorba despre o femeie de doar 49 de ani, din statul Pennsylvania. Se pare că aceasta a fost infectată cu o tulpină rară de E.Coli.

Din păcate, respectiva tulpină nu a putut fi "învinsă" nici cu cel mai puternic antibiotic existent, Colistina - un antibiotic folosit ca ultim remediu în cazul bacteriilor periculoase, care ucid aproximativ 50% dintre persoanele infectate. Ce înseamnă acest lucru şi de ce ar trebui să ne îngrijoreze această situaţie? Era antibioticelor se apropie de sfârşit „Practic, ne indică faptul că sfârşitul antibioticelor nu este departe şi că s-ar putea ajunge în situatia în care vom avea pacienţi la terapie intensivă sau pacienţi cu infecţii ale tractului urinar pentru care nu vom avea antibiotice", a mai spus Frieden. Previziuni sumbre Bacteria despre care discutăm a fost contaminată iniţial cu un fragment ADN numit plasmidă, care i-a transmis o genă numită mcr-1, ce îi oferă rezistenţă la colistin.

Gena care-i permite bacteriei să reziste la antibiotice, numită mcr-1, a fost descoperită anul trecut, în China, la oameni şi la porci, confirmând, astfel, temerile experţilor care, încă din anii '90, avertizau că astfel de super-bacterii, imposibil de combătut, ar putea să apară.

Printre cauzele apariţiei unor astfel de super-bacterii, specialiştii menţionează consumul exagerat de antibiotice şi folosirea antibioticelor pe parcursul procesării alimentelor.

Mai multe