Învăţarea unei limbi străine duce la creşterea creierului

10 octombrie 2012   Actualitate

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă suedezi au măsurat creierul unor recruţi de la Academia de Interpreţi din cadrul Forţelor Armate Suedeze înainte şi după aceştia învăţaseră o limbă străină.

La această instituţie, studenţii ajung să vorbească fluent limba arabă, rusă sau mandarină după doar 13 luni, timp în care învaţă intensiv, şapte zile din şapte.

Specialiştii i-au comparat pe participanţi cu un grup de control format din studenţi la medicină şi la ştiinţe cognitive de la Universitatea Umeå. Oamenii de ştiinţă au explicat că i-au ales pe aceştia deoarece, la fel ca şi studenţii din primul grup, învăţau mult, însă nu limbi străine.

Participanţilor din ambele grupuri li s-au efectuat scanări cerebrale prin IRM înainte şi după trei luni de studiu intensiv. În timp ce la studenţii de la medicină şi la cei de la ştiinţe cognitive nu s-au observat modificări cerebrale, la cei care au studiat limbi străine s-au remarcat unele modificări.

La aceştia din urmă crescuseră în dimensiuni cortexul cerebral şi hipocampusul, structură cerebrală implicată, printre altele, în procesul de învăţare.

„Am fost surprinşi să constatăm că unele părţi ale creierului s-au mărit în funcţie de cât de bine se descurcau studenţii pentru a se descurca la cursuri”, a explicat cercetătorul Johan Mårtensson, de la Universitatea Lung din Suedia.

Cercetările anterioare au arătat că învăţarea unei limbi străine menţine creierul în forţă şi oferă protecţie împotriva bolii Alzheimer.

Mai multe