Influenţa fructelor asupra dimensiunii creierului

24 aprilie 2017   Actualitate

Potrivit unui studiu făcut de cercetătorii americani, publicat în revista „Nature Ecology & Evolution”,prin descoperirea fructelor primatele au făcut un salt imens în direcţia dezvoltării creierului: „Mulţumită acestui lucru ne-am dezvoltat incredibil de mult volumul creierului", a declarat cercetătorul Alex Decasien de la Universitatea din New York şi co-autor al studiului. „Am făcut să explodeze aportul nutriţional din alimentele pe care le consumăm”, a adăugat acesta.

Consumul de fructe a favorizat dezvoltarea cu 25% a creierului

La această concluzie au ajuns cercetătorii după ce au analizat alimentele preferate de peste 100 de specii de primate. Fructele consumate au avut cel mai mare impact asupra dezvoltării cerebrale, mai mult chiar şi decât consumul de frunze. Deşi pe la mijlocul anilor '90 exista teoria conform căreia relaţiile sociale, complexe în cazul primatelor, ar fi fost cele care ar fi contribuit la creşterea în volum a creierelor. Cercetătorul Alex Decasien nu neagă teoria anilor '90, deşi cercetătorii nu au găsit niciun indiciu până acum care să ateste conexiunea dintre mărimea creierul primatelor studiate şi complexitatea relaţiei lor sociale.

El este sigur de faptul că introducerea fructelor în dietă a însemnat un aport exploziv de zahăr şi de energie în comparaţie cu frunzele şi astfel a favorizat un mediu proprice dezvoltării creierului.

„Creierul reprezintă 2% din greutatea noastră totală, însă el absoarbe 25% din energia pe care o avem”, a adăugat cercetătorul.

Dezvoltarea creierului este primordială pentru supravieţuire.Vine cu un preţ destul de mare la nivel metabolic care are nevoie de un aport suficient de energie pentru a funcţiona în parametri optimi.

Află care sunt cele mai sănătoase alimente pentru creier AICI

Plimbările în aer liber ajută creierul să combată demenţa

Analizând activitatea cerebrală a omului, cercetătorii americani susţin şi faptul că plimbările în ritm susţinut de 3 ori pe săptămână ajută centrul cerebral al memoriei, una din primele regiuni ale creierului afectate de maladia Alzheimer.

Exerciţiile fizice fiind un adevărat medicament pentru a-ţi păstra mintea în formă şi a combate maladiile ce afectează sistemul nervos central.

„Majoritatea populaţiei este încă extrem de sedentară şi este foarte greu să îi convingem pe oameni să facă mişcare. Nu antrenăm persoanele mai în vârstă să alerge la maraton. Îi convingem doar să se ridice şi să facă exerciţii moderate de câteva ori pe săptămână, iar îmbunătăţirile enorme, realizate în curs de câteva luni, nu se vor lăsa aşteptate”, a adăugat unul dintre cercetători pe numele său Kirk Erickson, în timpul unei conferinţei pe acestă temă de la Chicago, potrivit site-ului Daily Mail.

Chiar dacă creierul se micşorează odată cu vârstă, activitatea fizică constantă, alimentaţia echilibrată şi orele de odihnă sunt modalităţi prin care să ajuţi la păstrarea vigilenţei activităţii cerebrale.

Mai multe