În vizită la stomatolog

2 iulie 2012   Actualitate

Din lipsă de timp sau de frica dentistului, mulţi amânăm vizita la stomatolog până când nu mai putem de durere, vorba aceea.

Mai mult, obişnuim să luăm singuri calmante, pentru a ,,trata” durerile de dinţi.

Toate aceste lucruri le-am aflat de la medicul stomatolog imediat după ce am ajuns la cabinet.

Nu ca pacient, ci ca observator la montarea şi la cimentarea unui pivot.

Adică a unui dispozitiv din metal sau din fibră de sticlă, sub forma unui bont, care serveşte ca suport pentru un dinte artificial. Instrumentarul, sterilizat aproape 2 ore

Încă de la început am aflat de la medicul dentist Anca Pătru cât de important este pentru pacient să vadă că instrumentarul folosit este steril.

De la specialist am aflat că există două metode de sterilizare: cea în mediu umed (într-un aparat denumit autoclav) şi cea pe baza aerului cald-uscat (într-un aparat numit pupinel). Amândouă, sigure.

"Sunt cabinete în care se folosesc pentru sterilizarea instrumentarului autoclave, aparate care utilizează sterilizarea umedă.

Înainte de a fi introduse în autoclav, instrumentele sunt ţinute într-o soluţie specială timp de o oră, după care se introduc în aparat pentru 45 de minute, la o temperatură de 137 de grade Celsius”, ne explică medicul Anca Pătru, de la cabinetul Glamour Dent, din Capitală.

Vei recunoaşte că medicul a folosit autoclavul dacă instrumentarul este sigilat. Nu te speria însă dacă îl desface dintr-un şerveţel de hârtie.

Este tot sterilizat, însă prin metoda aerului cald-uscat. Această metodă este una mai veche, dar eficientă, iar multe cabinete încă „merg pe mâna ei”.

„Când se foloseşte pupinelul, instrumentele stau în aparat timp de o oră, la o temperatură de 180 de grade Celsius.

În cazul pupinelului, intrumentele sunt desfăcute dintr-un serveţel şi sunt ţinute în cutii metalice până la folosirea lor”, mi-a explicat medicul stomatolog.

Ştiai că intervenţiile stomatologice nu mai sunt la fel de dureroase ca pe vremuri?

Medicul Anca Pătru mi-a explicat că există mai multe soluţii prin care pacientul poate să nu simtă durere.

"Chiar şi înainte de anestezie se poate aplica o soluţie specială pentru anestezierea zonei, astfel încât pacientul să nu simtă înţepătura.

Şi când vine vorba de radiografii, lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani.

În cazul radiografiilor actuale, cele digitale, nivelul de radiaţii este diminuat cu 70-80%, de aceea nu se mai poate spune că există un număr-limită pentru radiografiile dentare”, subliniază medicul stomatolog. Şi anestezicul este modificat, astfel încât substanţele să fie cât mai puţin dăunătoare pentru pacient.

«Chiar dacă se mişcă, un dinte poate fi salvat»

Întreaga procedură, punerea pivotului, cimentarea lui şi luarea amprentei pentru coroana dintelui, nu a durat mai mult de 50 de minute, timp în care pacienta a fost sub

anestezie, pentru a nu simţi niciun fel de durere.

După ce medicul i-a explicat pacientei care sunt paşii pe care trebuia să îi urmeze, mi-a spus de ce multe dintre preconcepţiile pe care le avem legate de stomatolog nu sunt tocmai adevărate.

"Mulţi dintre pacienţii care ajung la medic obişnuiesc să se diagnosticheze singuri, iar mai rău este că ajung să-şi administreze singuri medicamente, fie că e vorba de o durere dentară sau că se se mişcă dintele.

Deşi am fi tentaţi să credem că ce se mişcă trebuie şi scos, lucrurile nu stau chiar aşa.

Dintele se poate mişca din diferite motive, precum muşcătura incorectă sau o reacţie inflamatoare, situaţii care se pot remedia fără ca dintele să fie afectat”, mai spune medicul Anca Pătru.

Albirea dinţilor, după 18-20 de ani

Lucrurile sunt similare şi în cazul procedurilor de detartraj şi de albire a dinţilor, pentru care pacienţii optează fără să fie bine informaţi, explică medicul stomatolog.

"Vin tot mai mulţi pacienţi care cer astfel de proceduri, dar nu au informaţii despre ele.

Dacă detartrajul este recomandat de regulă de două ori pe an şi nu afectează dantura, procedura de albire este indicată doar după vârsta de 18-20 de ani şi se poate realiza doar o singură dată pe an.

Albirea dinţilor se poate face doar în anumite condiţii, iar după efectuarea ei, pacientul trebuie să respecte anumite sfaturi”.

Info: Ştiai că gravidele, cardiacii şi copiii primesc anestezie fără adrenalină la stomatolog?

Mai multe