În România există un singur tratament fără interferon pentru pacienţii cu hepatită

21 decembrie 2017   Actualitate

Recent, prof. dr. Adrian Streinu Cercel şi alţi medici specialişti, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au discutat despre planul de eradicare al hepatitelor, accesul la screening gratuit, precum şi informarea şi educarea populaţiei.

Eradicarea hepatitelor din România poate fi realizată cu succes numai dacă bolnavii au acces la toate tratamentele existente. Este esenţial ca în programul naţional de sănătate să fie incluse şi accesul la screening gratuit, precum şi informarea şi educarea populaţiei. „Am făcut deja primul pas în lupta pentru eliminarea hepatitelor: de câţiva ani încoace testăm gratuit românii pentru eliminarea virusurilor hepatitice. Însă prevenţia este doar un pas. Planul naţional de sănătate trebuie să asigure în primul rând accesul gratuit la toate moleculele disponibile pe piaţă, pentru toate categoriile de pacienţi, nu doar pentru cei ajunşi în stare gravă. Aşteptăm, de asemenea, demararea programului de screening în conformitate cu toate criteriile specifice, un alt pas extrem de important în această luptă.”, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”. În România sunt aproximativ 800.000 de persoane cu hepatită cronică B Marinela Debu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, prezenţă la discuţie, a subliniat importanţa unui program naţional cu acces la investigaţii: „Într-adevăr, tratamentul fără interferon a fost aprobat în România pentru pacienţii cu hepatită cronică virală de tip C asiguraţi, cu limitare la anumite grade de fibroză. Trebuie găsite soluţii prin care să crească accesul indiferent de gradul de fibroză si pentru categoriile speciale sau pacienţii neasiguraţi. Asta având în vedere ca vorbim de o boală vindecabilă în cazul hepatitei C, respectiv de Boli Infectioase, atât în ce priveşte virusul hepatitic C, cat şi celelalte infecţii hepatitice cronice, B sau B plus Delta”, a spus ea şi a continuat: „Prin existenta unui program naţional cu acces la investigaţii precum markerii virali încă din pachetul de baza de la medicul de familie ar avea o şansă la depistarea în stadiu incipient, schimbarea stilului de viata şi acces la terapiile adecvate”.

Spre deosebire de alte ţări europene România poate oferi o singură soluţie de tratament fără interferon, în timp ce alte ţări europene au câte 4 (Bulgaria, Polonia, Slovacia) sau chiar 6 opţiuni (Grecia, Italia). Prof. dr. Anca Trifan, preşedinta Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi.

„Este extrem de important ca pacienţii români să aibă cât mai repede cu putinţă acces la tratament personalizat, adică la toate moleculele aprobate la nivel internaţional”, a subliniat prof. dr. Anca Trifan, preşedinta Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi.

„Cu cât vor fi trataţi mai mulţi pacienţi, prin asigurarea accesului la toate opţiunile de tratament disponibile, cu atât mai mult vor scădea costurile non-medicale, cele cauzate de scăderea randamentului la locul de muncă, creşterea absenteismului, precum şi de concediul medical”, a adăugat conf. univ. dr. Clara Volintiru, Academia de Studii Economice Bucureşti.

Info

Planul de eradicare a hepatitelor trebuie să includă testări periodice şi campanii de informare şi educaţie sanitară.

Mai multe