În lume, 55.000 de oameni mor anual din cauza rabiei
Ziua Mondială Antirabie este sărbătorită în data de 28 septembrie cu scopul de a trage un semnal de alarmă în faţa unei boli ce poate fi prevenită 100% prin vaccinare. http://rabiesalliance.org/world-rabies-day
Anual, 55.000 de persoane îşi pierd viaţa la nivel global din cauza rabiei, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Asia şi Africa. Conform statisticilor, la fiecare zece minute o persoană moare din cauza rabiei, cei mai expuşi fiind copiii.
În contextul Zilei Mondiale Antirabie, Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare, Dr. Oana Falup Pecurariu a menţionat: "Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi! Ne-am propus să aducem argumente ştiinţifice credibile, raportate la secolul XXI, care să explice oamenilor ce înseamnă prevenţia şi cum vaccinarea poate deveni parte firească a unui proces coerent de prevenţie. Când vine vorba despre vaccinare, cu toţii suntem în faţa unei alegeri care ne aparţine în totalitate şi care trebuie făcută conştient şi în mod responsabil."
Rabia este o boală virală ce se transmite de la animale la oameni (zoonoza) şi a fost identificată în peste 150 de ţări de pe toate continentele, excepţie făcând Antarctica. Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură). Statisticile evidenţiază faptul că cele mai multe cazuri de rabie apar în urma muşcăturilor câinilor.
"Oamenii trebuie să înţeleagă că rabia este o boală mortală, fără cale de întoarcere. Toţi cei care sunt muşcaţi sau intră în contact cu un animal necunoscut sau nevaccinat antirabie trebuie să se adreseze imediat pentru profilaxie, orice întârziere putând fi fatală, " a declarat Dr. Gabriel Colţan, Şeful Centrului Antirabic al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Dr. Matei Balş".
Conform datelelor Centrului Antirabic din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" din Bucureşti, în perioada Ianuarie - August 2013 din cele 9.760 de persoane care s-au prezentat, 7.918 au fost vaccinate antirabic, iar 594 au primit ser antirabic. Din numărul total al persoanelor care s-au prezentat la Centru, 20 % au fost copii.
Poate fi prevenită prin vaccinare
Rabia este o boală ce poate fi prevenită 100% prin vaccinare. În prezent, pe piaţă sunt disponibile vaccinuri sigure şi eficiente ce pot preveni rabia, atât pentru oameni cât şi pentru animale.
Premieră - Centrul Naţional Antirabic
"În urma demersurilor profesorului Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" şi cu girul Ministerului Sănătăţii din România, prin ordin de Ministru a fost înfiinţat Centrul Naţional Antirabic, un organism absolut necesar, reprezentând un pas înainte în lupta antirabie. Centrul Naţional Antirabic va reuni specialişti din reţeaua umană de sănătate cât şi din cea veterinară, pentru o mai bună monitorizare şi supraveghere a cazurilor de rabie la oameni cât şi a focarelor din rezervoarele naturale. Astfel, vor putea fi urmărite cazurile de rabie atât la oameni cât şi la animale, accentul fiind pus pe prevenţie," a declarat Dr. Gabriel Colţan, Şeful Centrului Antirabic al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Dr. Matei Balş".
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă vaccinarea antirabică pentru toate persoanele, în special a celor care intră în mod constant în contact cu animalele, a celor care călătoresc în zone cu potenţial risc, cât şi a copiilor din zonele rurale.
În luna septembrie 2013, 50% dintre cei care s-au prezentat la Centrul Antirabic din Bucureşti au fost muşcaţi de câini fără stăpân şi 13% de pisici.
Vaccinul antirabic a fost dezvoltat între anii 1882 -1885 de către savantul francez Louis Pasteur. Considerat părintele medicinei preventive, Pasteur, a murit la data de 28 septembrie 1895.