Iată de ce nu este bine să faci duș când este furtună!

13 mai 2022   Actualitate

Probabil ai auzit că nu este o idee bună să faci duș atunci când tună și fulgeră. Explicația este destul de simplă: instalațiile sanitare pot conduce electricitate, prezentând un risc dacă faci duș sau dacă speli vasele în acel moment.

Țevile metalice pentru instalațiile sanitare pot transmite energie electrică, în timpul unei furtunii cu fulgere, susține Randy Atkins, meteorolog în departamentul de prognoză de la AccuWeather, din SUA.

„Deseori neașteptate, furtunile de vară pot fi periculoase, fiind, de multe ori, însoțite de descărcări electrice. Iată cum ne putem proteja în timpul unei furtuni: ne adăpostim în casă, sau la nevoie, în autoturism; Închidem ușile și ferestrele; Evităm dușurile și sălile de baie – conductele instalațiilor pot conduce electricitate; Deconectăm aparatele electronice pentru a nu risca să fie defectate”, arată IGSU într-o postare pe Facebook.

Apa pe care o folosim nu este pură, ci conține minerale dizolvate, iar aceste minerale pot facilitatea trecerea impulsurilor electrice prin conducte. Riscurile cresc în cazul conductelelor metalice, informează thehealthy.com.

Riscurile sunt totuși mici

Când un fulger lovește o casă poate ajunge ușor spre sol prin conductele sanitare, cabluri sau linii telefonice, explică Jeffrey Peters, expert în siguranță în caz de trăsnet și coordonator al programului pentru vreme severă a Serviciului Național de Meteorologie din SUA. De aceea, specialiștii recomandă ca pe durata unei furtuni cu fulgere să eviți să speli vasele, să faci duș sau baie. Cel mai bine este să aștepți să treacă furtuna, înainte să intri în cabina de duș. Cazurile în care au fost afectate persoane din cauza impulsurilor electrice din conducte sunt destul de rare, mai ales pentru că riscul apare atunci când fulgerul lovește acoperișul casei. Unii experți susțin că există o probabilitate mai mare să te rănești alunecând în cabina de duș, decât să fii afectat de eventuale impulsuri electrice. Totuși, ca măsuri de precauție specialiștii recomandă ca în timpul unei furtuni cu fulgere să scoți telefonul de la încărcat, să eviți să speli vasele și să faci duș și să nu stai aproape de fereastră.

Citește și: Greşeli de evitat când este furtună. Măsuri care îţi pot salva viaţa

Anca-Teodora Popa

Mai multe