Iată cum poate depresia afecta memoria!

6 noiembrie 2015   Actualitate

Mai exact, specialiştii de la Universitatea din Texas (SUA) au observat că odată instalate, gândurile depresive pot rămâne mai mult timp prezente în mintea persoanei, timp în care afectează procesul de memorare a informaţiilor, ceea ce face dificil ca persoana să-şi amintească lucrurile.

La cercetare au participat 75 de studenţi. Dintre aceştia, o treime prezentau simptomele specifice depresiei, în timp ce restul de voluntari nu aveau stări depresive.

În primă fază, voluntarii au fost puşi să răspundă la o seri de întrebări, printre care: „Sunt trist?“, „Oamenii din jur nu mă plac?“. Ulterior, participanţii au fost rugaţi să reţină mai multe nume de persoane, dar şi numere.

Rezultatele testelor au arătat că voluntarii care sufereau mai des de stări depresive erau şi cei care reuşeau mai greu să-şi amintească informaţiile pe care le-au văzut şi auzit.

„Fiecare persoană are o anumită cantitate de informaţii pe care o poate reţine la un moment dat. Concluziile cercetării noastre au arătat că gândurile depresive rămân mai mult timp prezente în mintea noastră, mai mult decât credem noi, ceea ce afectează capacitatea de a reţine lucruri şi de a le memora pentru mai mult timp“, a precizat Nick Hubbard, autorul studiului şi cercetător în cadrul Universităţii din Texas.

Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Medical „Tulburări Afective“.

Mai multe