Gonoreea, tot mai rezistentă la tratament

7 iunie 2012   Actualitate

Gonoreea este o infecţie bacteriană care poate provoca inflamaţii grave ce pot duce la infertilitate, complicaţii în timpul sarcinii care ar putea afecta fătul şi, mai rău, i-ar putea provoca decesul.

Bebeluşii născuţi de femei care au contractat această infecţie au cu 50% mai multe riscuri să sufere de infecţii oculare, care pot duce la orbire.

După ce au efectuat studii amănunţite, oamenii de ştiinţă americani de la Agenţia de Sănătate ONU au descoperit că bacteria devine tot mai rezistentă la tratamentele cu antibiotice.

Manjula-Lusti, doctor în cadrul departamentului de cercetare a bolilor cu transmitere sexuală, a tratat infecţia gonococică cu cefalosporine, ultima generaţie de antibiotice.

„În doar câţiva ani, bacteria va deveni rezistentă la orice tip de tratament disponibil“, atenţionează Manjula-Lusti şi recomandă efectuarea de noi cercetări în domeniu, pentru găsirea unui tratament eficient care să combată boala.

Descoperirea penicilinei a constituit o adevărată revoluţie în tratamentul gonoreei, dar în timp bacteria a devenit tot mai rezistentă şi aproape imposibil de tratat complet.

De aceea este extrem de necesară protejarea folosind prezervativul în timpul actului sexual. În felul acesta se poate stopa răspândirea bacteriei.

„Nu vom putea fi capabili să scăpăm de bacterie în totalitate, dar cel puţin putem limita răspândirea ei“, a încheiat Manjula-Lusti.

Mai multe