Fumatul în sarcină, asociat cu apariţia meningitei

10 decembrie 2012   Actualitate

Mai mult, copiii expuşi fumul de ţigară ce provine de la părinţi încă din primii ani de viaţă sunt de două ori mai predispuşi de a avea o boală mortală, susţin specialiştii.

Fumatul pasiv poate slăbi sistemul imunitar al copilului, ceea ce duce în timp la apariţia mai multor boli. Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, au analizat datele de la 18 studii pentru a observa legătura dintre fumatul în timpul sarcinii şi apariţia meningitei.

Ei au descoperit că fumul pe care îl inhalează copilul din locuinţă poate dubla riscurile de apariţie a meningitei. Cei mai expuşi sunt copiii cu vârsta de până în cinci ani, care sunt mult mai vulnerabili acestei afecţiuni.

În plus, în cazul femeilor însărcinate care inhalează fumul de ţigară de la alte persoane, copiii sunt de trei ori mai predispuşi meningitei.

,,Nu ştim sigur cum îl poate afecta pe copil fumul de ţigară, însă ştim că fumatul în timpul sarcinii sau expunerea în primii ani de viaţă este un factor de risc important în dezvoltarea meningitei. Partenerii sau prietenii femeilor însărcinate ar trebui descurajaţi în privinţa fumatului. La fel ar trebui să facă şi părinţii atât înainte de a apărea copilul, cât şi după”, a precizat Rachael Murray, cercetător la Centtrul Britanic de Studiu al Tutunului.

Meningita este o infecţie a membranelor ce învelesc creierul şi măduva spinării. Dacă nu este tratată la timp, boala poate provova leziuni ale creierului, inclusive ale nervilor.

Mai multe