Fibrele alimentare te apără de boli

29 mai 2017   Actualitate

Atunci când vorbim despre fibre trebuie să lămurim un aspect destul de important şi anume că acestea sunt de două feluri solubile şi insolubile. Indiferent de forma sub care alegi să le consumi acestea sunt indispensabile pentru a putea menţine echilibrul din corpul tău şi un sistem imunitar puternic în faţa bolilor.

Fructele şi legumele cea mai bună sursă de fibre

Nu mai este un secret pentru nimeni că pentru a te menţine sănătos ai nevoie de o alimentaţie diversificată şi un consum constant de fructe şi legume atât în stare proaspătă cât şi uscate sau deshidratate.

Conform site-ului passionsante.be, trebuie să ştii cu ce probleme de sănătate te confrunţi înainte de a consuma fibre sau orice alt produs, deoarece consumate în cantităţi mari fibrele sunt contraindicate persoanelor cu colon iritabil, balonare sau boala Crohn.

O sursă bună de fibre solubile poţi găsi în legumele uscate precum sunt lintea sau fasolea, de asemenei în orz, secară sau hrişcă. Cele nesolubile le poţi lua din grâu sau alte legum precum este varza.

Află care sunt cele mai bune surse de fibre AICI

Cum acţionează fibrele?

Imediat după ce le-ai consumat, ajung în stomac unde îşi măresc volumul oferind astfel senzaţia de saţietate ce persistă un timp îndelungat. Ajută la încetinirea digestiei cât şi la absorbţia glucozei din sânge.

Sunt un bun remediu în cazul în care te confrunţi cu problema constipaţiei, unele forme de cancer sau diabetul zaharat de tip 2 inclusiv în cazul în care colesterol rău a depăşit limitele normale.

Un aspect destul de important de care trebuie să ţii cont atuci când consumi fibre este că trebuie să ai un aport suficient de apă pentru a le ajuta să se desfăşoare în voie. Dacă nu consumi apă atât cât să se poată înmuia şi apoi dubla volumul există riscul să te confrunţi cu senzaţii de balonare, tulburări ale sistemului digestiv, spasme abdominale sau reflux gastro-esofagian.

Dacă te ştii cu sensibilitate stomacală sau la nivelul intestinelor este indicat să eviţi consumul alimentelor care pot fermenta, pentru a te scuti de neplăcerile ulterioare. Din această categorie fac parte roşiile, prunele, merele, morcovii.

Ce cantitate de fibre trebuie să consum?

Specialiştii recomadă a se consuma aproximativ 25 de grame de fibre pe zi. Momentan oamenii ajung abea la un consum de 17 grame de fibre, deoarece au un consum limitat de legume şi fructe. Lucru care se poate observa şi în afecţiunile cu acre se confruntă.

Pentru a-ţi menţine starea de sănătate în parametri optimi trebuie să ai o balanţă, un echilibru în tot ceea ce faci mai ales în alimentaţie.

Preponderent în alimentaţia românilor îşi fac loc adesea pastele, peştele, lactatele, dulciurile şi alimentele de tip fast food, evitându-se consumul de salate şi fructe, lucru care lasă anumite consecinţe mai ales asupra tractului intestinal.

Un aspect deloc de neglijat este greutatea corporală care are de suferit atunci când nu respecţi un regim alimentar corect. Practic dacă vrei să te asigură că ai un tranzit corespunzător este bine ca o masă cel puţin să fie compusă din fibre. Aşa te vei scuti de probleme precum balonare, dureri de cap, moleşeală, lipsa energiei.

De principiu este indicat ca prima masă a zilei să fie bogată în fibre pentru a-i furniza organismului tău energia necesară funcţionării pe tot parcursul zilei.

Mai multe